Firmele sălăjene aruncă în stradă sute de angajaţi

Andreea Vilcovschi 5 decembrie 2012 5
Firmele sălăjene aruncă în stradă sute de angajaţi

Pentru 412 salariaţi sălăjeni, luna cadourilor vine cu decizii de trimitere în şomaj. În ultima perioadă, şapte firme au trimis notificări Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj cum că vor face disponibilizări în lunile decembrie şi ianuarie. Cu excepţia a doi agenţi economici, toţi ceilalţi activează în domeniul construcţiilor. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, pentru luna decembrie, Euroconstruct a anunţat că vrea să renunţe la 52 de angajaţi, Drum Construct, la 111, Consinit, la 48, în timp ce Mamiva şi-a exprimat intenţia de a da afară 15 persoane.
Reducerile de personal vor continua şi în ianuarie 2013, când aproape 200 de sălăjeni ar putea rămâne pe drumuri. Cei mai mulţi disponibilizaţi vor proveni de la firma Inserco, aceasta notificând AJOFM Sălaj cu privire la trimiterea în şomaj a 110 lucrători. Pe lista societăţilor care au în plan diminuarea numărului de angajaţi în prima lună a anului viitor se mai regăsesc Forsacom (20 persoane) şi Drum Inserv (52 persoane).
“Legislaţia în vigoare obligă angajatorii să ne anunţe cu 30 de zile înainte de disponibilizare, deşi unii dintre ei decid, în cele din urmă, să nu mai dea oameni afară”, ne-a declarat Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj.
Cadou amar pentru angajaţii din Cuprom
Administratorul judiciar al companiei Cuprom, aflate, de circa patru ani în insolvenţă, i-a anunţat, zilele trecute, pe angajaţi că va opera disponibilizări. Măsura a vizat 11 angajaţi, în mare parte personal Tesa, care sunt, în prezent, în perioada de preaviz. După cum ne-a declarat Ştefan Boroş, liderul sindicatului din cadrul fabricii de sârmă din Zalău, oamenii vor rămâne fără un loc de muncă începând din 1 ianuarie 2013, dată de la care unitatea va mai număra doar 70 de salariaţi. “Sindicatul nu a fost consultat în această privinţă. Administratorul judiciar nu a făcut altceva decât să ne pună în faţa faptul, comunicându-ne că va da afară 11 persoane. A făcut asta pentru că modificările aduse Codului Muncii permit conducerii unei societăţi să ia decizii în ceea ce-i priveşte pe salariaţi, fără a consulta, în prealabil, sindicatul”, susţine Boroş.
Conform prevederilor contractului colectiv de muncă, disponibilizaţii au dreptul la patru salarii compensatorii. “Trei din cele patru salarii compensatorii vor fi acordate în primăvara anului viitor, din fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, iar diferenţa, după aprobarea planului de organizare”, explică reprezentantul salariaţilor.
Ultima reducere de personal de la Cuprom Zalău a avut loc în luna februarie 2011, când 12 oameni au fost daţi afară. În 2008, producătorul de sârmă a intrat în insolvenţă, iar în prezent se află în faza de observaţie, asistată de un administrator judiciar. Liderul de sindicat a mai spus că, potrivit ultimelor informaţii ce i-au parvenit, societatea ar putea ieşi din insolvenţă anul viitor. “Pentru angajaţii care rămân în fabrică, aceasta este o veste foarte bună, întrucât presupune că se va încerca redresarea companiei şi reluarea activităţii”, opinează Boroş. Potrivit spuselor sale, în pofida problemelor cu care se confruntă societatea, în ultima perioadă angajaţii şi-au primit lunar, fără întârziere, drepturile băneşti, inclusiv prima de vacanţă. Ba mai mult, lucrătorii speră că vor fi cadorisiţi şi cu o primă de sărbători.
La începutul anilor ’90, în perioada sa de glorie, producătorul de sârmă avea peste 2.000 de salariaţi. De-a lungul timpului, conducerea societăţii a operat o serie de disponibilizări, iar laminorul şi secţia de emailare au fost închise. În prezent, la Cuprom Zalău mai funcţionează doar secţia de trefilare.
Sălajul avea, la finele lunii octombrie, 6.032 de şomeri, cu 89 mai mulţi decât în luna precedentă, şi o rată a şomajului de 5,74 la sută, în creştere cu 0,14 puncte procentuale.

Comentarii

comments

5 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. nae l. 5 decembrie 2012 at 14:54 - Reply

  Cum se pot intampla asemenea anomalii,tocmai in pragul sarbatorilor !!! Oare ce va urma dupa castigarea alegerilor de catre USL !?

 2. Anonim 5 decembrie 2012 at 16:18 - Reply

  Oare de ce nu puneti pe lista pensionarii angajati (la Cuprom) cu salarii substantiale?

 3. Anonim 5 decembrie 2012 at 21:53 - Reply

  o sa vedeti…………

 4. Anonim 6 decembrie 2012 at 16:39 - Reply

  Este de neconceput cum administratorul judiciar sau cine mai conduce aceasta firma(Cuprom) candva un nume de prestigiu poate sa continue acest joc macabru.Cand oare se vor lua decizii corecte in aceasta tara?

 5. io 6 decembrie 2012 at 20:29 - Reply

  se vede ce face USL….se vedeti de acum inainte

Lasa un Raspuns »