Restituirea taxei auto, doar pe baza adeverinţei de la Finanţe

Mihaela Oprea 22 ianuarie 2013 4
Restituirea taxei auto, doar pe baza  adeverinţei de la Finanţe

Adeverinţa prin care se atestă restituirea sau nerestituirea taxei de poluare pentru autovehicule, a taxei speciale pentru autovehicule sau a valorii reziduale a taxei se eliberează numai pentru autovehiculele înmatriculate după 1 ianuarie 2007, se arată într-un comunicat de presă remis, marţi, de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj. Documentul nu este necesar pentru maşinile din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul înmatriculării şi/sau din categoria autovehiculelor pentru care la momentul înmatriculării, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa de poluare pentru autovehicule era 0.
Potrivit sursei menţionate anterior, documentele necesare eliberării adeverinţei sunt: o cerere tip – modelul este prevăzut în anexa nr.6 din Ordinul ministrului mediului şi pădurilor şi ministrului finanţelor publice nr.85/62/2012), copia cărţii de identitate a vehiculului şi copia certificatului de înmatriculare.
Această adeverinţă este necesară cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, în România, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, sau taxa de poluare pentru autovehicule şi care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării.
“În cazul în care se solicită prima transcriere a dreptului de proprietate în România pentru un autovehicul înmatriculat după 1 ianuarie 2007 şi până la intrarea în vigoare a legii, iar proprietarului plătitor al taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/taxei de poluare pentru autovehicule nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduală prevăzută la art.7 alin.(1) din lege, organul fiscal competent eliberează un document care evidenţiază această situaţie”, se arată în comunicatul de presă.
În conformitate cu dispoziţiile Ordinului ministrului mediului şi pădurilor şi ministrului finanţelor publice pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 şi 12 din Legea nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi a sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive şi irevocabile, adeverinţa prevăzută la pct. 6.1 nu se eliberează în cazul autovehiculelor care la momentul înmatriculării făceau parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite la plata acestor taxe.
De asemenea, adeverinţa nu se eliberează în cazul autovehiculelor înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2010, cărora le corespunde norma de poluare Euro 5, pentru care, la momentul înmatriculării, taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule era 0.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 26 ianuarie 2013 at 14:41 - Reply

    daca am luat masina din bucuresti de unde iau adeverinta ?? ms

  2. Anonim 7 martie 2013 at 19:04 - Reply

    din bucuresti, unde este inmatriculata masina

  3. Anonim 26 martie 2013 at 12:14 - Reply

    daca va elibereaza adeverinta pentru ca nici la aceasta ora nu stiu ce sa faca,sau mai exact,nu stiu cum sa implementeze metodologia,adica sunt niste incompetenti. de doua saptamani ma chinui sa scot adeverinta aia cum ca nu s-a restituit taxa auto platita in 2011….ba se elibereaza -ba nu se elibereaza,ba au normele ba nu au normele….la timisoara se eliberaeaza,la pitesti si arges nu,la bucuresti nu se stie,asteapta normele de implementare pe care eu le-am scos de pe internet de pe site-urile ministerului mediului si de la finante. toata tara asta este plina de incompetenti!!!!!

Lasa un Raspuns »