Finantari nerambursabile pentru fermierii salajeni

Magazin Salajean 23 octombrie 2007 0

Finantari nerambursabile pentru fermierii salajeni

32 de ferme din Salaj din sectorul agricol au fost modernizate prin accesarea de fonduri in cadrul Programului SAPARD in perioada 2002 – 2007. Potrivit lui Domitian Bente, director al OJPDRP Salaj, pentru ca investitiile sa poata fi continuate, dar si pentru a moderniza alte ferme, proprietarii pot solicita noi sume de bani prin programul FEADR, in cadrul Masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, care va fi acreditata in perioada imediat urmatoare.

Plafonul maxim al sprijinului financiar nerambursabil acordat pentru finantarea unui proiect este de un milion de euro, iar proiectele care vor avea prioritate vor fi cele realizate de asociatii cu personalitate juridica, cooperative si grupuri de producatori.

Am considerat ca toate aceste informatii sunt de maxima importanta pentru potentialii beneficiari ai programului FEADR, toate datele utile in vederea derularii acestor proiecte putand fi obtinute de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Salaj, de la Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola Salaj, precum si de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, a spus Domitian Bente.

Prin programul FEADR se considera eligibile cheltuielile pentru achizitionarea in leasing a noi mijloace de transport, utilaje, teren pentru constructii in limita a 10 la suta din valoarea eligibila a proiectului. De asemenea, mai pot fi finantate investitiile pentru producerea de energie regenerabila in cadrul fermei, precum si cumpararea echipamentelor pentru depozitarea produselor in ferma. Tot eligibila va fi considerata si contributia in natura in procent de 20 la suta din valoarea eligibila pentru infiintarea de plantatii de pomi si arbusi fructiferi si vita de vie. In ceea ce priveste contributia privata de 35-50 la suta, aceasta se va demonstra in cadrul Cererii de Finantare printr-o simpla declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului, actiunea urmand sa fie facuta in faza de contractare a a proiectului cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti (contributia poate fi din surse proprii sau din credite bancare).

Plati in Salaj

Pana acum vor primi fonduri sase primarii din Salaj pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii si o primarie pentru un proiect depus pe Silvicultura. In primul dintre cazuri, este vorba despre comunele Halmasd (7,7 kilometri), Camar (8,86 kilometri), Criseni (11,8 kilometri), Maeriste (10,49 kilometri), Garbou (8,72 kilometri) si Ip (10,69 kilometri). Toate aceste sase Consilii locale vor primi fonduri nerambursabile 100 la suta, valoarea sumei totale primite fiind de 6 milioane de euro. Proiectele in aceste comune sunt cuprinse intre 65-70 la suta.

La masura Investitii in agricultura, pentru proiectele private sunt de realizat plati in valoare de 1,7 milioane de lei. Odata finalizate, vor insemna noi ferme de oi, porcine, caprine, bovine sau sere.

Pentru masura Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole sunt in derulare investitii pentru realizarea de unitati de procesare a laptelui si a carnii, iar suma ce urmeaza sa se absoarba este de aproape de 700.000 de lei.

Se mai finalizeaza 12 investitii la pensiuni agroturistice, beneficiarii urmand sa primeasca fiecare cate 1,5 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »