Fabrica de vin spumant din Şimleu îşi reia producţia în primăvară

Vânzarea fabricii de vin spumant din Şimleu Silvaniei a însemnat nu doar schimbarea denumirii societăţii, Spumante Silvania devenind Podgoria Silvania, ci şi începerea unui amplu proces de reorganizare şi modernizare a unităţii.
Societatea Universal Euro Build din Fizeş, cea care a achiziţionat, în luna aprilie a acestui an, fabrica de la Şimleu, şi-a propus să schimbe la faţă întregul amplasament, aflat într-o situaţie dezolantă la momentul preluării, dar şi să retehnologizeze capacităţile de producţie. „Suntem în plină reorganizare. Din vechea fabrică, vor rămâne doar hrubele, în rest vrem să schimbăm totul, să achiziţionăm utilaje noi, moderne, astfel încât, în primăvara anului viitor să putem relua producţia. Scopul nostru este să facem din nou, din acest produs, un brand al judeţului”, ne-a declarat Doru Dîrjan, directorul de vânzări al Podgoria Silvania.
Până atunci, reprezentanţii companiei nu neglijează partea de vânzări: „Avem pe stoc 100.000 de sticle de vin spumant. În acest sens, am încheiat contracte cu parteneri importanţi din circa opt judeţe ale ţării”, a mai spus Dîrjan.
Un alt obiectiv al noului proprietar îl reprezintă introducerea fabricii într-un circuit turistic, care să permită doritorilor să viziteze unitatea, să afle din secretele producerii savuroasei licori, dar şi să deguste vinul spumant. „Hrube adânci şi întinse precum cele de la Măgura Şimleului, nu se mai găsesc nicăieri în ţară, cu condiţii naturale de procesare, unde indiferent de anotimp, temperatura aerului se menţine la 12 grade Celsius”, a explicat directorul de vânzări al producătorului şimleuan, adăugând că unitatea dispune de 3,5 kilometri de galerii, aflate la 60 de metri sub stâncă.
Autorităţile locale din Şimleu Silvaniei îşi doresc să dea o mână de ajutor producătorului în acest demers. „Mi-ar plăcea să putem organiza sărbători de profil, în parteneriat cu cei de la Podgoria Silvania, pentru a dezvolta turismul în această zonă”, a precizat, la rândul său, Septimiu Ţurcaş, edilul din Şimleu.

Datoriile au adus fabrica în faliment
Ajunsă în faliment, fabrica de vin spumant de la Şimleu Silvaniei a fost scoasă la licitaţie cu strigare la începutul lunii aprilie a acestui an, pentru datorii în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei reprezentau obligaţiile restante către stat. Preţ de pornire al licitaţiei a fost de 2,3 milioane de lei. Trei investitori interesaţi să preia unitatea de producţie de sub Măgura, câştigător fiind declarat Universal Euro Build Fizeş, care a plătit 4,4 milioane de lei.
Producţia de vin spumant „Silvania” a fost întreruptă în 2004, când societatea a fost preluată de Prod Com Andante din Baia Mare.

Vin spumant de elită
Vinul spumant „Silvania”, ce face parte din elita rarelor vinuri spumante româneşti obţinute prin metoda tradiţională „Champenoise” – refermentarea naturală a vinului în sticlă, timp de peste un an – se produce la Şimleu încă din anul 1974. Acest procedeu lent şi natural îmbogăţeşte vinul cu bioxid de carbon disipat molecular în masa băuturii şi oferă calitate excepţională spumantelor. De-a lungul timpului, vinul spumant Silvania a obţinut nenumărate premii şi medalii la concursurile naţionale de vinuri spumante, fiind socotit de mulţi drept cel mai bun vin spumant din Europa Centrală şi de Est.

Alte articole

8 Thoughts to “Fabrica de vin spumant din Şimleu îşi reia producţia în primăvară”

 1. sebi stănescu

  Septimiu Turcas este unul dintre actionari,secret binenteles pentru a nu afla cei de la ANI.

 2. Anonim

  Nu e nici o firma din Fizes , e TURCAS .El are jumate de oras si firmele care isi desfasoara activitatea trebuie sa treaca pe la el inainte.

 3. anonim

  Vedeti-va de viata voastra oameni buni. Nu mai vorbiti tampenii;)

 4. anonim

  Domnilor sunteti ceva spioni sau de unde dracu scoateti asemenea ideei?!

 5. Ionescu

  Chiar daca ar fi Turcas, cu ce va deranjeaza?Important este ca nu s-a dus dracului o asemenea investitie ca majoritatea de dupa rascoala din 89. Felicitari ca mai sunt oameni care salveaza asemenea unitati emblematice ale Simleului. Muriti de invidie jeguri!!!!!!

 6. chioreanu n

  Este clar ca unul dintre actionarii SPUMANTELOR din SIMLEU este si ACEST turcas. Nu este nimic grav in asta. Intrebarea ar fi urmatoarea, de unde atatea bani la acest individ, el fiind totusi un functionar public, fie el chiar primar. Nu este normal acest lucru. Pacat . Unde este onestitatea de altadat???

 7. Anonim

  ma intreb daca era primar Gutu ce s-ar fi facut ? sigur NIMIC felicitari dl primar

 8. anonim

  Director de vanzari? Serios? De unde le scoteti? Ma faceti sa rad ! SUNT DOAR ZVONURI …. NU SCRIETI TOATE PROSTIILE… SE POATE NUMI D”DIRECTOR DE VANZARI” DACA ARE IN SUBORDINE 2 JUDETE ? HAHA . HALAL DIRECTOR !

Leave a Comment