Europan Sărmăşag profită de oportunităţile de finanţare

Magazin Salajean 13 mai 2011 0

Europan Sărmăşag profită de oportunităţile de finanţare Campania naţională de promovare şi informare privind stadiul implementării proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în România şi în Regiunea de Nord-Vest Fonduri europene pentru mediul rural 2011 a vizat şi judeţul Sălaj. Acţiunea, care se derulează în perioada 11-13 mai, a inclus vizitarea a şase obiective din Regiunea de Nord Vest, realizate cu finanţare prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, unul dintre acestea fiind al firmei SC Europan SRL din Sărmăşag. Societatea a beneficiat de sprijin financiar în cadrul proiectului Modernizarea fabricii de pâine şi produse de patiserie prin dublarea capacităţii de producţie la SC Europan SRL Sărmăşag. Valoarea totală a proiectului, lansat în cadrul măsurii 123 Schema de ajutor de stat pentru stimularea IMM-urilor este de 3,758 milioane de lei, valoarea totală eligibilă a proiectului – 2,893 milioane de lei, iar valoarea finanţării nerambursabile a fost de 1,446 milioane de lei. După cum a arătat managerul general al firmei, Agoston Iosif, din aceşti bani au fost achiziţionate utilaje pentru creşterea capacităţii de producţie şi îmbunătăţirea calităţii produselor, cumpărarea a patru silozuri de depozitare şi transport a făinii, a unei linii de prelucrare a pâinii, o instalaţie de prelucrare a drojdiei, maialei şi saramurii, achiziţionarea de autodube pentru transport, a unui electrostivuitor şi aparatura de laborator. La ora actuală, SC Europan are o capacitate de procesare de peste 35.000 de tone de cereale pe an şi o capacitate de procesare de 18-20 tone pe zi. Prin acest proiect s-au creat 18 locuri de muncă: şase brutari, trei patiseri, opt şoferi şi un gestionar. Societatea îşi vinde produsele de panificaţie, patiserie şi făina pe pieţele alimentare din judeţele Sălaj, Satu Mare, Cluj, Bihor şi Bistriţa şi deţine şaptemagazine la Sărmăşag, Măerişte şi Zalău precum şi patru unităţi Casa Pâinii.

Implementarea acestui proiect, aşa cum admiteau reprezentaţii societăţii a fost mai facilă decât a celui anterior pus în practică prin programul Sapard, Modernizarea şi retehnologizarea morii de cereale cu capacitatea de 180 de tone pe zi, a cărui valoare totală a fost de 13,993 milioane de lei (din care ajutorul public nerambursabil a fost de 6,996 milioane de lei).

În prezent, Europan are 200 de angajaţi şi produce zilnic 7-8 tone de pâine, în 45 de sortimente, precum şi produse cu termen de valabilitate mediu şi lung (fursecuri, covrigei, cornuleţe). Reprezentanţii SC Europan aşteaptă unda verde pentru un alt proiect depus în cadrul măsurii 123 prin programul FEADR, pentru crearea unui depozit de cereale şi pentru prestări servicii. La începutul lunii iunie, firma va participa la Cluj la o expoziţie şi un târg regional destinat prezentării şi vânzării produselor agro-alimentare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »