Doua unitati de panificatie din Salaj au fost suspendate

Magazin Salajean 17 august 2007 0

Doua unitati de panificatie din Salaj au fost suspendate

* La doua unitati de panificatie din judetul Salaj le-a fost suspendata activitatea in urma unor controale efectuate de catre inspectorii Directiei SanitarVeterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA)

Directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin a declarat in cadrul conferintei de ieri ca, in perioada 3-15 august, s-au efectuat o serie de controale, pentru verificarea unitatilor de panificatie si morarit (14) de pe raza judetului Salaj. Alaturi de inspectorii DSVSA, la actiunile de control au mai luat parte cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj si inspectorii de la Directia Generala a Finantelor Publice.

Printre neregulile constatate de inspectorii sanitari-veterinari se numara lipsa procedurilor bazate pe principiile HACCP (Analiza Pericolelor in Punctele Critice de Control), produse alimentare depozitate si etichetate necorespunzator, conditii precare de igiena, lipsa monitorizarii punctelor critice, termograme neconduse la zi. Totodata, s-a mai identificat faptul ca unitatile cu pricina nu aveau buletinele de analiza la produsele finite si documentele care sa ateste calitatea acelor marfuri.

In urma controalelor efectuate de catre inspectori, la doua unitati de panificatie din judet le-a fost suspendata activitatea. Cele doua unitati sunt Barcau din localitatea Nusfalau si Paneli din comuna Camar. Inspectorii au mai aplicat doua avertismente si doua amenzi in valoare de 500 de lei, a spus directorul Mircea Martin.

Pe de alta parte, inspectorii de la ITM Salaj au ajuns la concluzia ca unitatile controlate foloseau forta de munca fara a avea incheiat contract individual de munca, iar orele de munca prestate de salariati nu erau evidente. Pentru toate aceste nereguli au fost aplicate doua amenzi in cuantum de 1.500 de lei.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate de catre inspectorii de la finantele publice, acestia sesizand ca unitatile de panificatie nu conduceau la zi registrul si raportul de gestiune, precum si faptul ca nu conduceau la zi fisele de magazie si rapoartele de productie. Neregulile nu au fost trecute cu vederea, astfel ca au fost aplicate cinci amenzi in valoare de 8.500 de lei si un avertisment. De asemenea, au fost confiscate produse in valoare de 89 de lei.

Controalele continua si in momentul de fata, inspectorii verificand alte 23 de unitati de panificatie si morarit, a adaugat directorul DSVSA Salaj.

Doua targuri de animale au fost depistate cu nereguli

Potrivit directorului Martin, in cursul saptamanii trecute, inspectorii institutiei, impreuna cu cei de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si cardele MAI au efectuat o serie de controale in trafic. Amenzile aplicate sunt in valoare de 5.200 de lei, iar printre neconformitatile constatate se numara si transportul animalelor fara a detine documente sanitar-veterinare, fara formulare de miscare, fara autorizatii si fara a fi realizata dezinfectia autovehiculelor, a preczat directorul Martin.

In cursul acestei saptamani au fost luate la control si targurile de animale din Crasna si Jibou. Lucrurile nu au fost asa cum trebuia sa fie, inspectorii constatand ca exista nereguli cu privire la modul de transcriere si insotire a animalelor, iar pentru toate acestea s-au aplicat amenzi in cuantum de 5.700 de lei. Vor mai fi verificate targurile de animale din comunele Hida si Nusfalau. Doua comune, respectiv Babeni si Ileanda au solicitat institutiei noastre acordarea de autorizatii pentru comercializarea de animale.

Doua cazuri de turbare la vulpi in Salaj

In cadrul conferintei de presa de ieri, directorul Mircea Martin a spus ca, in cursul saptamanii trecute, au fost depistate doua cazuri de turbare la vulpi, in Aghires si Varsolt.

In urma analizelor efectuate in cadrul laboratorului sanitar-veterinar s-a constatat ca vulpea prezenta simptomele de turbare. S-au luat masuri de ucidere a tuturor carnasierelor din gospodarie si vaccinarea mamiferelor si cainilor ciobanesti, a conchis directorul Mircea Martin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »