Disproportie vadita intre amenzile aplicate si sumele efectiv incasate de Garda de Mediu

Magazin Salajean 8 noiembrie 2006 0

Un bilant al activitatii pe primele zece luni ale anului in curs, a fost prezentat ieri de catre comisarul sef al Comisariatului Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu – Csutak Nagy Erzsebet in cadrul unei conferinte de presa. Pot spune ca suntem in grafic in ceea ce priveste controalele tematice efectuate anul acesta. Astfel, pana la data de 31 octombrie s-au efectuat 325 de controale , a precizat comisarul sef. Practic, din cele 325 de controale tematice, 26 au vizat unitati cu impact semnificativ asupra mediului. Per total au fost aplicate 57 de amenzi contraventionale, din care 4 cu o valoare de 91.200 de lei noi. Tot in categoria inspectiilor planificate au intrat si cele 299 de controale la unitatile cu impact asupra mediului (gatere, transporturi, agricultura etc.), in urma carora s-au aplicat 53 de amenzi contraventionale in valoare totala de 253.100 lei noi.

In afara celor 325 de controale planificate, comisarii din cadrul Comisariatului Judetean Salaj au desfasurat nu mai putin de 490 de controale neplanificate, care s-au soldat cu 123 amenzi contraventionale. Amenzi a caror cuantum se ridica la suma de 706.200 de lei noi. Unele dintre aceste controale au vizat si trei palincii din Ulciug, Banisor si Benesat. Controalele au avut loc ca urmare a numeroaselor sesizari primite pe adresa Comisariatului, in care se reclama faptul ca proprietarii palinciilor nu respecta normele legale privind depozitarea borhotului rezultat. Rezultatul acestor controale s-a soldat cu inchiderea palinciei din Banisor (masura dispusa de primarul localitatii respective), iar in cazul celor din Ulciug si Benesat s-au aplicat proprietarilor amenzi contraventionale de 10 milioane de lei vechi si s-a dispus, totodata, sistarea activitatii pana la intrarea in legalitate.

Cu toate ca in urma controalelor s-au aplicat amenzi a caror cuantum se ridica la 1.050.500 de lei noi, valoarea totala incasata de Garda de Mediu este de doar 180.150 de lei noi. Avem o problema cu incasarea amenzilor, deoarece contravenientii sanctionati cu amenzi mai mari de 30 de milioane de lei contesta masura aplicata in instanta. Si cum unele procese dureaza si 2 ani, incasarile intarzie si ele, dar un lucru bun este ca, in marea majoritate a cazurilor, instanta de judecata ne da castig de cauza, a explicat comisarul sef Csutak Nagy Erzsebet disproportia vadita care se inregistreaza intre cuantumul amenzilor aplicate si suma efectiv incasata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »