Din 2014: Vom avea o singură agenţie de plăţi

magazinsalajean 6 iulie 2012 0
Din 2014: Vom avea o singură agenţie de plăţi

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, sălăjeanul Dacian Cioloş, a menţionat de curând că solicitările Comisiei Europene cu privire la propunerile legislative privind Politica Agricolă Comună (PAC), sunt ca fiecare stat membru să aibă o singură agenţie de plăţi în agricultură, începând cu 2014. “Am înţeles că există intenţia de a analiza posibilitatea fuziunii celor două agenţii de plăţi din agricultură. Eu am recomandat să facă deja primii paşi, astfel încât să nu fie luate decizii pripite care să afecteze capacitatea de gestiune a fondurilor europene în această perioadă, iar Ministerul Agriculturii să poată să se pregătească până în 2014 în această direcţie”, a precizat Cioloş.

MADR consideră că fuziunea celor două agenţii de plăţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), presupune în primul rând construirea unei agenţii eficiente din punct de vedere al absorbţiei de fonduri europene, fără a viza disponibilizări în aceste agenţii.
APIA funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi, începând cu 1 ianuarie 2007, derulează fondurile europene pentru implementarea măsurilor de sprijin finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA).
APDRP a fost înfiinţată prin reorganizarea Agenţiei SAPARD şi a primit acreditarea de funcţionare la finalul anului 2007, fiind gestionara fondurilor europene provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
“În momentul de faţă, atât APDRP, cât şi APIA, sunt acreditate, urmând ca în viitor să rezulte o nouă instituţie. Despre unificarea celor două agenţii s-a discutat “, ne-a declarat directorul APIA Sălaj, Virgil Ţurcaş.

Olivian Vădan

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »