Despagubiri pentru agricultorii salajeni

Magazin Salajean 7 august 2007 0

Despagubiri pentru agricultorii salajeni

Trei societati comerciale din Salaj vor primi, deocamdata, despagubiri financiare de la Guvern pentru culturile afectate de seceta in lunile trecute, dosarele fiind deja trimise de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj la Ministerul Agriculturii. Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, ne-a declarat ca cele trei societati care vor primi in final sprijin financiar de la Guvern sunt SC Seralex Lompirt, Societatea Agricola Sarmasag si SC Solo SA, toti producatori agricoli axati pe cultivarea graului si a rapitei.

Potrivit sursei citate, nivelul despagubirilor in astfel de cazuri se stabileste gradual, in functie de nivelul de afectare a culturilor. Se va face diferenta dintre cat au recoltat producatorii si cat au avut asigurat din culturi. De asemenea, pentru a obtine valoarea despagubirii, se tine seama si de subventiile pe care le-au primit pentru cultura afectata, a adaugat Bujita.

Odata incadrati in conditiile stabilite de autoritatile centrale pentru primirea despagubirilor, agricultorii salajeni respectivi vor trebui sa primeasca banii pana la sfarsitul lunii august, pentru a putea incepe in toamna un nou an agricol.

Potrivit statisticilor DADR Salaj, in judet au mai fost loviti de seceta inca doi agricultori, dar numai cei trei amintiti anterior sunt asigurati. Valoarea totala a pagubelor pricinuite de seceta celor cinci agricultori salajeni este de 500.000 de lei, culturile fiind de mar, prun, grau, rapita si floarea soarelui. Acestora li se adauga producatorii afectati de inghetul care s-a abatut peste judet in primavara acestui an, astfel ca pagubele in agricultura din Salaj in acest an, cauzate de vremea nepotrivita, sunt in cuantum de 1,2 milioane de lei.

In acest context al calamitatilor naturale multiple, DADR Salaj a facut o propunere catre Ministerul Agriculturii pentru ca sa fie cuprinse la despagubiri si culturile ce au avut de suferit in urma inghetului inregistrat la inceputul lunii mai 2007, dar pana in prezent autoritatile centrale nu au dat un raspuns in aceasta privinta.

Despagubirile in agricultura au fost hotarate de Guvern dupa ce ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a propus acest lucru, precizand ca banii vor fi acordati in urma evaluarilor facute pe teren.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »