De la 1 ianuarie, orice venit va fi impozitat

Magazin Salajean 30 decembrie 2011 0

De la 1 ianuarie, orice venit va fi impozitat Modificarea Codului Fiscal, decisa si votata anul acesta, urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012. Printre cele mai importante prevederi se afla si plata de impozite pe veniturile obtinute din orice sursa, cresterea accizelor la motorina si modificarea termenului de depunere a declaratiilor. Astfel, potrivit noilor modificari, accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie cu 4,4 la suta, de la 358 de euro la 374 de euro pe tona, iar cele pentru cafea vor fi mentinute si in 2012, desi eliminarea lor era programata inca din 2010. De asemenea, toate companiile care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite majorate pana la 20 la suta din valoarea de inventar. Procentul va urca la 40 la suta in cazul in care operatiunea nu a fost efectuata in ultimii cinci ani.

Devansarea termenului de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie la 25 martie inclusiv a anului urmator, este o alta prevedere extrem de importanta pentru firmele din Romania.

Veniturile, impozitate din prima luna

Noul Cod Fiscal va mentine obligatia de plata a impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa de catre o persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, pentru inca trei ani urmatori celui in care are loc schimbarea rezidentei acesteia intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

Norma de venit pentru taximetristi

Contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi si care in 2011 au fost impusi in sistem real vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului pe baza de norma de venit.

O prevedere importanta inclusa in Codul Fiscal din 2012 se refera la mentinerea in 2012 a impozitarii suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum si a detinatorilor de masini a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 de cm.

Firmele mari, obligate sa depuna trimestrial declaratia unica

O alta reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.

De la 1 ianuarie, si pana la jumatatea anului viitor, firmele care isi platesc datoriile catre stat vor beneficia de reducerea la jumatate a penalitatillor.

Incepand cu 2012, bancile comerciale vor aplica standardele internationale de raportare financaira (IFRS) si vor renunta definitiv la standardul romanesc de contabilitate (RAS).

O alta reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 100.000 euro a obligativitatii depunerii declaratiei unice o data la trei luni si nu lunar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »