Creditele Prima Casă în euro, mai ieftine cu un procent faţă de începutul anului

Cei care au ales să îşi cumpere o locuinţă prin programul Prima Casă au motive de bucurie, dobânda la creditele în euro a coborât cu peste 1 procent
De la începutul anului, dobânda Euribor 3M (la 3 luni), folosită de bănci pentru indexarea ratei dobânzii la creditele în euro acordate prin programul guver-namental Prima Casă, a coborât cu peste 1 procent, de la 1.288% la un minim istoric de 0.22%.
De scăderea indicelui Euribor beneficiază atât cei care au deja în derulare un credit Prima Casă, dar şi cei care intenţionează să achiziţioneze o locuinţă în perioada următoare prin intermediul programului.
Românii care au în derulare un astfel de credit au putut observa cum în acest an la fiecare 3 luni, dobânda a fost modificată de bancă în jos, iar rata a scăzut, ultima modificare fiind aplicată la începutul lunii octombrie.
Astfel, dacă la începutul anului rata la un credit Prima Casa de 50.000 euro pe 30 de ani era de 277 euro, în prezent, la acelaşi credit rata lunară a coborât la 245 euro, mai mică cu 11 procente. În acelaşi timp, pentru creditele nou acordate, clienţii primesc dobânzi DAE care se apropie de 4.5%, în condiţiile în care marja de dobândă este de maxim 4%, la care se adaugă Euribor la 3 luni.
Vestea proastă este aceea că această scădere nu mai poate fi repetată şi în intervalul următor, dobânda Euribor la 3 luni mai poate să scadă cu doar 0.22%.
Peste 99% dintre clienţii de Prima Casă se afla în această situaţie, deoarece au ales să se împrumute în euro, în pofida recomdărilor BNR de a ne împrumuta în moneda în care realizăm venituri, pentru a nu fi expuşi riscului de curs valutar.
Atractivitatea creditului Prima Casă în euro este dată pe lângă dobânda scăzută şi de avansul minim de doar 5 procente, faţă de 25% în cazul unui credit ipotecar de achiziţie locuinţa. Programul Prima Casa a fost unul din singurele tipuri de împrumuturi care nu a fost impactat de modificarile aduse de către Banca Naţională, la finalul anului trecut, asupra normelor de creditare.
Pentru cei care au preferat siguranţa unui credit în lei, dobânda nu a suferit modificări importante faţă de începutul anului, valoarea Robor la 3 luni fiind cu doar 0.1% mai mică decât cea de la începutul anului.
De scăderi similare ale dobânzii la credite au beneficiat şi cei care au în derulare credite ipotecare sau de nevoi personale cu sau fără garanţii, cu dobândă variabilă, indexate în funcţie de indicele Euribor la 1 luna, 6 luni sau 12 luni.
Românii însă ar trebui să se grăbească dacă vor să obţină un credit Prima Casă, deoarece fondurile mai sunt disponibile doar pentru acest an, iar pentru anul următor nu există încă demersuri de continuare a programului.
© moneycenter.ro

Leave a Comment