Cotele oficiale ale contribuțiilor ce vor fi plătite de angajat și angajator, din prima zi a anului viitor

Numărul contribuțiilor sociale obligatorii va fi redus, începând din 2018 pe care trebuie să le plătească angajatorii pentru propriii salariați, conform unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.
Guvernul a redus, cu începere din 1 ianuarie 2018, numărul contribuțiilor sociale obligatorii, astfel încât vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase câte sunt în prezent, așa cum reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Documentul a fost publicat deja în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în 1 ianuarie 2018.

Contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25 la sută, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului: dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4 la sută (deci 29 la sută în total, salariat + angajator); dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8 la sută (deci 33 la sută în total, salariat + angajator); contribuția la sănătate, în cotă de 10 la sută, ce va fi în totalitate în sarcina salariatului; contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25 la sută, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Pentru salariații care lucrează în condiții normale, contribuția CAS va fi într-un procent de 25 la sută, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29 la sută sau 33 la sută. Altfel spus, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, doar în cazul în care se desfășoară o muncă în condiții grele. Referitor la contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), aceasta va include celelalte patru contribuții sociale existente în prezent. Contribuția asiguratorie pentru muncă va fi formată din actualele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale.

Sumele strânse din contribuția asiguratorie pentru muncă (2,25 la sută) vor fi împărțite după cum urmează: 15 la sută se va duce la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale; 20 la sută se va duce la bugetul pentru șomaj; 5 la sută  se va duce la Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale; 40 la sută se va duce la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru plata concediilor medicale; 20 la sută se va duce la bugetul de stat, într-un cont distinct. În mod normal, doar salariatul va datora CAS și CASS, dar angajatorul se va ocupa de calcularea, reținerea și plata lor către stat. Apoi, contribuția asiguratorie pentru muncă va cădea exclusiv în sarcina angajatorilor. În prezent, în afară de contribuția la șomaj ce este suportată în părți egale de salariat și angajator, contribuțiile pentru concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale aparțin doar angajatorului.

 

 

 

Leave a Comment