Copiii îndură frigul în şcolile şi grădiniţele din Zalău

Autorităţile municipale se căznesc de ceva vreme să rezolve problema Uzinei Electrice şi a preluării, de către aceasta, a serviciului de distribuţie a agentului termic. În tot acest timp, copiii zgribulesc în instituţiile de învăţământ.

 Oficialii Uzinei Electrice nu pot avansa o dată precisă de la care şcolile şi grădiniţele din municipiu vor beneficia de căldură, întrucât nu au fost soluţionate aspectele birocratice. Abia în şedinţa de Consiliu Local de luni, aleşii au de gând să finalizeze retragerea gestiunii serviciului public de alimentare centralizată cu energie termică, activităţile de transport, distribuţie şi furnizare din favoarea E-Star ZA Distriterm şi să atribuie serviciul Uzinei Electrice. Acest lucru, susţine primarul Radu Căpîlnaşiu, nu a fost posibil mai repede, din cauza neînţelegerilor dintre municipalitate şi E-Star. Mai exact, compania maghiară, care a cerut rezilierea contactului încheiat cu autorităţile locale, nu este de acord să plătească despăgubiri municipalităţii.

 Uzina a angajat 23 de disponibilizaţi

Potrivit legii în vigoare, furnizarea agentului termic este obligatorie în condiţiile în care, trei nopţi consecutiv, temperatura coboară sub 10 grade. Directorul Uzinei Electrice Zalău, Viorel Marian, susţine că acest lucru nu s-a întâmplat în municipiu, deşi mercurul din termometre îl contrazice. Ba mai mult, spune Marian, prognoza pe săptămâna viitoare indică temperaturi mari, ce vor depăşi 10-12 grade pe timp de noapte. Oficialul UE Zalău a omis să ia în calcul prognoza pentru zilele imediat următoare, potrivit căreia, minimele se vor apropia de 4 grade.

În schimb, directorul recunoaşte că “şi dacă am vrea să dăm drumul la căldură, nu am putea”, în condiţiile în care reţeaua a fost dată în concesiune Distritermului, iar acum trebuie predată uzinei.

Până va intra în pâine, Uzina Electrică face unele pregătiri, care să-i permită să reia furnizarea căldurii. Astfel, organigrama s-a îmbogăţit cu 23 de lucrători, selectaţi din personalul disponibilizat la momentul în care E-Star a pătruns pe piaţa locală. În momentul de faţă, UE Zalău numără 89 de salariaţi.

 Reţea sever avariată

Dacă formalităţile decurg normal, am putea porni căldura de la mijlocul săptămânii viitoare”, mai spune Marian. Acelaşi termen l-a înaintat şi primarul Radu Căpîlnaşiu, care dă asigurări că furnizarea agentului termic se va face înainte ca problemele juridice să fie soluţionate: “Ştiu că temperaturile au coborât noaptea sub 10 grade şi că ar fi trebuit să pornim căldura, dar problemele de ordin juridic ne-au pus beţe în roate. În aceste zile vom purta discuţii cu factorii implicaţi pentru a soluţiona problema cât mai repede. Uzina va da drumul la căldură, probabil, săptămâna viitoare, iar acest lucru se va întâmpla chiar dacă aspectele juridice nu vor fi lămurite”.

Înainte de a relua furnizarea agentului termic, lucrătorii UE Zalău trebuie, însă, să verifice situaţia reţelelor secundare, să umple conductele, să facă probele de presiune şi eventualele reparaţii necesare. Toate acestea necesită timp, pentru că doar umplerea conductelor durează două zile. În plus, în unele zone, reţeaua este complet distrusă, întrucât E-Star nu s-a preocupat de întreţinerea reţelei. Dat fiind acest lucru, pare greu de crezut intenţiile oficialilor se vor concretiza.

 Copii înfofoliţi

Până atunci, însă, copiii zgribulesc în instituţiile de învăţâmânt. “Copilul meu are palmele şi tălpile sloi de fiecare dată când îl iau de la cămin. Este revoltător ce se întâmplă! Din toată afacerea asta neinspirată, copiii noştri sunt cei care au de suferit”, ne spune cu indignare o mămică.

În unele grădiniţe din municipiu, personalul s-a văzut nevoit să apeleze la caloriferele electrice, de teamă ca micuţii să nu se îmbolnăvească. “De vreo două săptămâni, dimineţile sunt foarte răcoroase, aşa că a trebuit să băgăm în priză caloriferele electrice. În plus, am rugat părinţii să le dea o bluză în plus”, ne-a declarat directorul unei grădiniţe din Zalău.

Doar 300 de abonaţi

Uzina Electrică trebuie să încheie din nou contracte cu consumatorii. Viorel Marian estimează că societatea va furniza căldură pentru cel mult 260 de abonaţi casnici şi 46 de instituţii publice, după ce prin anii ’90, aproape toţi zălăuanii erau racordaţi la reţeaua centralizată.

2 Thoughts to “Copiii îndură frigul în şcolile şi grădiniţele din Zalău”

  1. ARISTON de la CARDINSTAL,varezolva „problema”.Apelati la…Don primar pentru urgentare!

  2. cori

    sa va fie rusine domnule primar!din cauza voastra copiii nostri au de suferit frigul la camin…pacat ca v-am reales…

Leave a Comment