Controale la sange ale Garzii Financiare Salaj

Magazin Salajean 17 septembrie 2007 0

Controale la sange ale Garzii Financiare Salaj

* Aproximativ 726 de agenti economici salajeni au fost sanctionati contraventional, in urma controalelor efectuate de comisarii Garzii Financiare. Valoarea sanctiunilor contraventionale a fost de 1.172 de lei, din care 975.000 de lei au reprezentat amenzile aplicate, 197.000 de lei insumand cuantumul bunurilor confiscate

Potrivit comisarului sef al Garzii Financiare Salaj, Petru Pop, in primele opt luni ale acestui an comisarii institutiei au organizat o serie de controale la agentii economici din judet. Astfel, aproximativ 1.330 de firme au fost verificate riguros, din care 726 au fost sanctionate contraventional cu suma de 1.172 de lei. Actionand in limitele prevazute de lege, comisarii au incasat suplimentar la bugetul statului suma totala de 551.000 de lei. Au fost vizate, in principal, domeniile pe care statistica le evidentiaza ca fiind mai expuse fenomenului de evaziune fiscala, respectiv alcool, tutun, carburanti, masa lemnoasa, deseuri reciclabile, prestari servicii, a spus comisarul Pop.

Pe langa amenzile aplicate, au fost luate masuri complementare prevazute de lege, respectiv confiscarea bunurilor care au facut obiectul contraventiei.

In urma controalelor, comisarii au dispus masura suspendarii activitatii pe o perioada de 1-3 luni

In doua dintre cazurile care au dus la suspendarea activitatii s-a constatat ca produsele din tutun erau comercializate in conditii nelegale, mai mult, acestea erau marcate necorespunzator. Aproximativ 72 de unitati au fost suspendate pentru nedotarea si neutilizarea caselor de marcat, a afirmat comisarul sef Petru Pop.

Datorita faptului ca au fost constatate si fapte de natura penala (15 sesizari), acestea au fost transmise organelor de cercetare penala, cu un prejudiciu estimat la 742.000 de lei, in vederea continuarii cercetarilor pentru stabilirea in intregime a obligatiilor datorate bugetului de stat.

In majoritatea cazurilor, prejudiciul creat bugetului de stat a rezultat prin neinregistrarea in evidenta contabila a veniturilor obtinute din comert cu amanuntul, alimentatie publica, activitati de transport, folosirea bunurilor firmei in interes propriu si refuzul de a se supune verificarilor.

Evaziune si frauda fiscala in domeniul deseurilor industriale reciclabile

Unul dintre cazurile mai semnificative in care prejudiciul estimat s-a ridicat la 568.000 de lei se referea la fapte de evaziune si frauda fiscala in domeniul deseurilor industriale reciclabile. Astfel, o societate comerciala din judetul Caras Severin a derulat, in perioada 2005-2006, operatiuni de livrare din Salaj a unei cantitati de 18.345 tone de deseuri, in valoare de 3.648.525 de lei, catre firme din Salaj, Galati, Braila, Buzau. Mai mult decat atat, veniturile nu erau inregistrate in evidenta contabila a furnizorului, incalcand prevederile Legii 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale. Pentru stabilirea in intregime a obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, actul de control a fost trimis si Directiei Generale a Finantelor Publice Caras Severin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »