Conditii stricte pentru comertul cu produse animaliere

Magazin Salajean 11 ianuarie 2007 0

Conditii stricte pentru comertul cu produse animaliere

Romania, in calitate de stat membru al UE, va putea desfasura activitati de comert cu produse de origine animala cu celelalte state membre doar cu conditia ca acestea sa corespunda standardelor comunitare referitoare la igiena unitatilor, controlul si marcarea de sanatate a produselor – ne-a informat directorul Directiei de Sanatate Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, Mircea Martin. Seful DSVSA a mai fost de parere ca anumite produse de origine animala obtinute in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 nu corespund cerintelor comunitare, iar acestea vor ramane in stoc. Pentru comercializarea acestor produse vor fi necesare aplicarea unor masuri tranzitorii. Masurile tranzitorii trebuie sa tina cont atat de originea produselor, cat si de stocurile de materiale de ambalare si etichete ce poarta marci de sanatate imprimate. In acest sens, Comisia Europeana a emis un proiect care acorda posibilitatea epuizarii stocurilor de produse de origine animala provenite din tari terte, din unitati neaprobate pentru export in UE, care se vor afla in depozite pe teritoriul Romaniei, la data aderarii, prin valorificare pe piata nationala sau export in tari terte, pana la data de 31 decembrie 2007.

Potrivit celor explicate de directorul DSVSA, produsele provenite din aceste stocuri pot fi expediate direct catre o tara terta, sub supravegherea autoritatii competente, fara a traversa teritoriul altor state membre. Fiecare mijloc de transport trebuie sigilat si verificat la punctele de iesire ale noilor state membre, respectiv Romania si Bulgaria.

Un alt proiect emis de Comisia Europeana acorda posibilitatea utilizarii stocurilor de materiale de ambalare si impachetare, precum si a etichetelor pretiparite ce poarta marca de sanatate prescrisa inainte de 1 ianuarie 2007, pana la data de 31 decembrie 2007.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »