Combaterea si prevenirea marginalizarii sociale, in atentia Directiei Muncii

Magazin Salajean 23 august 2007 0

Combaterea si prevenirea marginalizarii sociale, in atentia Directiei Muncii

* Activitatea in domeniul prevenirii si combaterii marginalizarii sociale, conform Legii 116/2002, a cunoscut o intensificare, pe parcursul semestrului I 2007

Directorul executiv al Directiei Muncii si Protectiei Sociale (DMPS) Salaj, Matolcsi Elisabeta, ne-a declarat ca, in primul trimestru al acestui an, s-au facut demersuri repetate, prin aducerea la cunostinta consiliilor locale a obligatiilor pe care le au, respectiv de a intocmi trimestrial si anual raportari statistice. De asemenea, consiliile locale trebuie sa elaborze un plan de masuri in vederea sprijinirii persoanelor si familiilor care fac parte din aceasta categorie.

Conform raportarilor statistice transmise institutiei noastre de catre consiliile locale, au fost identificate 2.291 de familii si persoane marginalizate, carora li s-a asigurat accesul la locuinte si servicii de utilitate publica si le-au fost acordate ajutoare materiale si ajutoare de urgenta, a spus directorul Matolcsi.

Propuneri de modificare a Legii 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale

La solicitarea Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), Directia Muncii Salaj, a remis cateva propuneri de imbunatatire a Legii 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale. Una dintre propunerile inaintate de DMPS Salaj este legata de constientizarea utilitatii legii, prin implicarea efectiva a consiliilor locale in aplicarea acesteia.

In situatiile pe care le-am intalnit in judetul nostru, de foarte multe ori consiliile locale interveneau prin masuri care asigurau accesul la locuinte sau la servicii de utilitate publica, fara a elabora un program concret in acest sens si fara a aproba o metodologie de identificare a persoanelor care pot fi considerate marginalizate social, a mentionat Matolcsi Elisabeta.

Totodata, se doreste legiferarea obligatiei consiliilor locale de a raporta situatia statistica si programul referitor la masurile de prevenire si combatere a marginalizarii sociale, in afara celor cu privire la asigurarea accesului la o locuinta catre consiliile judetene , care detin si competentele de a coordona activitatea consiliilor comunale.

A treia propunere vizeaza obligativitatea prevederii in buget a unor sume numai cu aceasta destinatie, care sa provina din sursele prevazute de HG 1149/2002 privin Normele metodologice de aplicare a Legii 116/2002, deoarece de foarte multe ori argumentul adus in favoarea neaplicarii acestei legi il reprezinta lipsa de fonduri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »