Cel mai mare producator de cupru din Balcani, preluat de Cuprom

Magazin Salajean 5 ianuarie 2007 0

Cel mai mare producator de cupru din Balcani, preluat de Cuprom

Agentia de Privatizare din Serbia a desemnat Cuprom Romania (firma care detine o filiala si in municipiul Zalau), unul dintre cei mai mari producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare din Europa de Est, drept castigatorul licitatiei pentru preluarea celui mai mare producator de cupru din Balcani, compania Rudarsko Topiocarski Basen Bor (RTB Bor), suma oferita de firma romaneasca fiind, desigur, cea mai mare. Cu o oferta de 400 milioane de dolari, Cuprom a devansat pretul de 340 milioane de dolari propus de un consortiu condus de East Point Holdings – companie inregistrata in Cipru. A treia oferta, in valoare de 288 milioane de dolari, a fost propusa de o alta firma inregistrata in Cipru, si anume Amalco. De asemenea, comisia de privatizare sarba a exclus din licitatie ofertele inaintate de companiile Strike Force si Simon Metallurgical Consortium, pentru ca nu au intrunit cerintele. De retinut faptul ca patru membri ai comisiei de privatizare au votat in favoarea Cuprom si unul impotriva.

Guvernul sarb a stabilit un pret minim de 266,65 milioane de dolari pentru trei divizii de baza ale RTB Bor, care cuprinde un grup de 18 companii din estul Serbiei si are datorii de 400 milioane de dolari, acumulate in perioada de embargo impus Iugoslaviei in anii 90. Firmele reunite in grupul RTB Bor au circa 8.700 de angajati.

La prima vedere, preluarea facuta de Cuprom poate fi definita ca fiind una dintre cele mai mari performante ale industrei romanesti, in afara tarii. Printre activele adjudecate de Cuprom se numara exploatarile de cupru, de suprafata si subterane din Bor, o alta mina de suprafata, o divizie de extragere a cuprului din minereu, precum si o fabrica de separare a mineralelor din Majdanpek.

Surse din presa centrala sustin ca licitatia nu a reprezentat o privatizare propriu-zisa, ci o vanzare de active si licente, in timp ce cumparatorul nu va prelua si datoriile RTB Bor. Potrivit caietului de sarcini, cumparatorul este obligat sa pastreze jumatate din angajati. Cuprom a anuntat deja, in cursul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa investeasca la Bor, in urmatorii cinci ani – pentru restructurare si achizitionare de noi echipamente – intre 150 si 200 milioane de dolari.

Cuprom, firma romaneasca, este unul dintre cei mai importanti producatori de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailate din Europa de Est, fiind si singura cu acest profil din tara. Compania detine o fabrica de cupru electrolitic la Baia Mare, cu capacitatea de 40.000 de tone pe an, precum si o fabrica de sarma din cupru la Zalau, cu capacitatea de 70.000 de tone pe an. Cuprom a preluat activele celor doua fabrici de la AVAS, dupa ce compania anglo-indiana RGB Resources, care le achizitionase in 1998, a dat faliment.

Anul trecut, Cuprom a inregistrat o cifra de afaceri de 112,3 milioane dolari si un profit operational de 2,6 milioane dolari. Cifra de afaceri estimata pentru acest an se plaseaza la aproximativ 200 milioane de dolari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »