Carnea de porc nu mai poate fi exportata pana in 2010

Magazin Salajean 14 septembrie 2007 0

Carnea de porc nu mai poate fi exportata pana in 2010

Sanctiunea dura a Comisiei Europene e motivata de aparitia focarelor de pesta porcina

Potrivit presei centrale, producatorilor romani de carne de porc le va fi interzis sa-si mai exporte produsele in tarile membre ale Uniunii Europene pana la sfarsitul lui 2009, din cauza focarelor de pesta porcina descoperite in ultimele luni, hotararea a fost luata miercuri seara de expertii veterinari de la Bruxelles.

Perioada de interdictie la export a fost astfel extinsa cu trei ani. Romania nu mai exporta carne de porc in piata unica din 2005, iar in acest an ar fi urmat sa fie ridicata interdictia, reluarea fiind conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului, pentru o perioada de sase luni. In aceasta vara, insa, au fost descoperite focare de pesta porcina la fabrica din judetul Timis a celui mai mare producator de carne de porc din Romania, Smithfield, si alte cateva zeci de focare in crescatoriile individuale.

Romania si Belgia, sanctionate de Comisia Europeana

Pe langa tara noastra, a fost sanctionata la exportul de carne si Bulgaria, insa, in cazul lor, restrictiile vor dura doar pana la mijlocul anului viitor. Consideram ca e necesar sa prelungim aceste restrictii pana la 31 iulie 2008 in cazul Bulgariei si pana la 31 decembrie 2009 in cazul Romaniei, intrucat pesta porcina nu este inca sub control in niciuna dintre aceste doua tari, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

In 2005, ultimul an in care Romania a exportat carne de porc pe piata unica, livrarile dincolo de granitele tarii se cifrau la circa 50 la suta din productia totala de carne de porc. Restrictiile la export au dus deja la diminuarea livrarilor pe plan intern, de la 14,5 milioane de porci, in 2005, la 5,5 milioane anul acesta.

In Salaj vor exista cinci crescatorii de porcine

Directorul executiv al Directiei Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, ne-a declarat ca, pana la sfarsitul anului in curs, in judetul Salaj vor fi infiintate cinci ferme de porci.

Pana la sfarsitul anului in judetul Salaj vor exista cinci ferme de porcine, intre localitatile Cehi si Salatig, in Cehu Silvaniei si comuna Hida. Crescatoriile sunt construite prin intermediul programului SAPARD. Patru dintre ferme vor fi populate cu 5.000 de capete de porcine fiecare, doar cea de la Hida va avea 10.000 de porcine, a spus directorul DSVSA Salaj.

Piedici in derularea campaniei de vaccinare a porcilor

Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj a spus ca cea de-a doua etapa a campaniei de vaccinare a efectivelor de porcine este imposibil de demarat din cauza lipsei dozelor de vaccin.

Cea de-a doua etapa de vaccinare a porcinelor trebuia demarata la data de 1 septembrie, dar, din cauza ca nu am primit inca cele 150.000 doze de vaccin, ne aflam in imposibilitatea de a desfasura campania in conditii normale, a afirmat seful DSVSA.

Va reamintim ca, initial, campania de vaccinare contra pestei porcine la animalele identificate a demarat la data de 1 martie 2007. In cadrul acestei campanii se vor vaccina toate efectivele de porcine cu varsta de peste 2 luni, cu preponderenta animalele ramase nevaccinate in cursul lunii decembrie 2006. De asemenea, intre cele doua campanii s-au efectuat si vaccinari de completare. In judetul Salaj exista aproximativ 77.000 de efective de porcine in exploatatii nonprofesionale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »