Mai mulţi bani pentru reabilitarea blocurilor din Zalău

Guvernul a luat o povară de pe umerii autorităţilor locale, după ce a emis o ordonanţă de urgenţă prin care urmăreşte creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Actul normativ înlocuieşte procedura de rambursare cu cea de decontare, astfel că autorităţile locale nu mai sunt obligate să prevadă în buget sume suplimentare pentru rambursare şi nici să contracteze credite în acest sens.
„Măsura este una foarte aşteptată de toate autorităţile locale şi care înseamnă foarte mult pentru ele. Până acum, constructorul transmitea beneficiarului, respectiv autorităţii locale, documentele pentru plată, iar acesta trebuia să achite din surse proprii lucrările executate. Apoi transmitea Autorităţii de Management întreaga documentaţie, inclusiv dovada că a efectuat plata, după care ministerul solicita banii de la UE şi îi transmitea înapoi autorităţii locale”, a precizat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Radu Căpîlnaşiu, preşedintele PNL Sălaj.
Potrivit spuselor sale, prin noua ordonanţă, constructorul transmite autorităţii locale factura, care întocmeşte documentaţia necesară, cu excepţia ordinului de plată, o transmite Autorităţii de Management, care alocă banii după ce verifică actele. În termen de cinci zile, autoritatea locală va face dovada că a efectuat plata.
În opinia liderului peneliştilor sălăjeni, vechiul sistem a produs foarte mari blocaje în administraţia locală, fiind, de altfel, unul dintre motivele gradului scăzut de absorbţie a fondurilor europene. „Era bine dacă măsura ar fi fost luată în guvernările anterioare. Gradul de absorbţie, cel puţin pe Programul Operaţional Regional, ar fi fost mult mai ridicat. Acum, lucrările vor putea fi decontate mult mai rapid”, consideră Căpîlnaşiu. Acesta a mai precizat că prevederile anterioare creau probleme Primăriei Zalău, în special pe programul de reabilitare termică a blocurilor, unde „trebuie să dispunem de sume ridicate pentru rezerva financiară”.
Actul normativ amintit se aplică numai beneficiarilor care au calitatea de ordonator de credite ai bugetului local, autorităţi locale, precum şi instituţii publice locale finanţate integral din venituri proprii şi/sau finanţate din venituri proprii şi subvenţii, precum şi beneficiarilor, asociaţii de dezvoltare intercomunitare, aceste instituţii şi autorităţi care se găsesc, la această oră, în marea majoritate, în imposibilitate de a achita facturile pentru lucrările recepţionate.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, preşedintele PNL Sălaj a precizat că în cursul zilei de luni, Primăria Zalău va depune la Ministerul Dezvoltării cinci dosare ale asociaţiilor de proprietari pentru reabilitarea termică, fiecare vizând investiţii în valoare de cel puţin 1,7 milioane de lei. Suma pe care autorităţile locale au prevăzut-o în acest an pentru rambursare va fi direcţionată către cofinanţarea proiectelor de reabilitare.
În ceea ce-i priveşte pe proprietarii blocurilor ce vor fi izolate termic, aceştia îşi vor achita contribuţia în rate, în acest sens fiind instituită o taxă de reabilitare, în valoare de cel mult 200 de lei/lună/apartament.

One Thought to “Mai mulţi bani pentru reabilitarea blocurilor din Zalău”

  1. geo

    Care sunt cele 5 dosare ??? Nu sunt publice

Leave a Comment