Bugetul pe 2008, impartit ieri primariilor

Magazin Salajean 17 ianuarie 2008 0

Bugetul pe 2008, impartit ieri primariilor

Conducerea Consiliului Judetean Salaj s-a intalnit ieri cu primarii din judet pentru a discuta bugetul de care va dispune fiecare unitate teritorial administrativa pe anul in curs si criteriile dupa care s-au repartizat fondurile. Dupa cum a spus Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, nici o comuna nu va avea mai putin de 3,3 miliarde de lei pentru lunile lui 2008, avand asigurate, pe langa aceasta, fonduri din care sa duca la bun sfarsit activitati prin care comunitatile sa fie puse in valoare in cadrul evenimentului Satul Salajean, care va fi organizat de autoritatile judetene. In acest sens, comunele vor primi cate 40.000 de lei, orasele – cate 60.000 de lei, iar municipiul Zalau – 65.000 de lei.

Pentru ca unul din aspectele fierbinti este infrastructura rutiera, trebuie spus ca pentru comune, banii au fost repartizati in functie de drumurile care exista in fiecare din ele. Astfel, totalul de 15,7 miliarde de lei a fost impartit dupa cum urmeaza: pentru fiecare kilometru de drum din asfalt a fost alocata suma de 80 de milioane de lei, in timp ce pentru fiecare kilometru de drum pietruit, comunele au primit cate 20 de milioane de lei. Nu au fost uitate nici drumurile din pamant, pentru acestea Consiliul Judetean alocand cate 5 milioane de lei/kilometru.

Alte 137 de miliarde de lei au fost impartite unitatilor administrativ-teritoriale in vederea investitiilor pentru centrul civic, pentru intretinerea drumurilor care duc spre cimitir, construirea de capele etc..

Alte fonduri din bugetul judetului sunt destinate echilibrarii bugetelor locale, finantarii centrelor de zi din judet, precum si programelor de asistenta sociala a persoanelor varstnice. Cuprins in acest ultim item, Centrul de persoane varstnice de la Crasna are asigurata acoperirea a jumatate din cheltuielile pe care le inregistreaza anual. Restul de 50 la suta din cheltuieli vor trebui asigurate din alte surse.

Referitor la cofinantarea pe care poate sa o asigure Consiliul Judetean in 2008, aceasta va privi doar comunele judetului. Tiberiu Marc a explicat aceasta decizie prin faptul ca proiectele si investitiile pe care le au administratiile din cele patru orase sunt mult prea mari pentru bugetul judetului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »