Buget de 16,6 milioane de lei pentru Jibou

Magazin Salajean 5 februarie 2008 0

Buget de 16,6 milioane de lei pentru JibouAdministratia locala din Jibou va trebui sa se descurce in acest an cu un buget de 16,6 milioane de lei, din care mai mult de jumatate reprezinta venituri din sume defalcate din TVA, ne-a declarat Oana Gheorghe, purtatorul de cuvant al Primariei Jibou. Potrivit acesteia, sumele defalcate din TVA sunt de 9, 1 milioane de lei, alte 2,7 milioane de lei fiind cote defalcate din impozitul pe venit. Proiectul de buget pe care l-au intocmit autoritatile locale prevede ca la cheltuieli, 8,6 milioane de lei sa fie alocati pentru Invatamant, in timp ce Cultura va primi aproape 300.000 de lei. Ceva mai multi bani – 1,2 milioane de lei – vor fi utilizati pentru asistenta sociala a populatiei, iar pentru servicii si dezvoltare publica, la Jibou vor fi folositi aproximativ 650.000 de lei. Transporturile au prevazuti in buget aproape 2 milioane de lei, dar, la nevoia de lucrari in infrastructura, suma se va dovedi, ca si in anii precedenti, insuficienta.

La capitolul Protectia mediului, in oras vor fi realizate lucrari pe spatiile verzi si pentru intretinerea parcurilor in valoare de aproximativ 530.000 de lei, iar pentru ordine si siguranta nationala administratia locala a alocat circa 400.000 de lei.

Proiecte pe continuare

In ceea ce priveste prioritatile pe care si le-a fixat conducerea Primariei Jibou pentru anul in curs, Oana Gheorghe ne-a declarat ca se va merge pe continuarea proiectului de realizare a unei sosele de centura (5,5 kilometri decarosabil), care sa degreveze centrul orasului de traficul greu. La fel, reabilitarea si modernizarea podului peste Somes – catre localitatea Rona vor fi continuate in lunile care urmeaza, investitia fiind una derulata in baza Ordonantei 7/2006 privind modernizarea zonelor rurale. Un alt aspect pe care se va insista presupune realizarea de bransamente pe strada Gheorghe Doja, la reteaua de canalizare a orasului, precum si modernizarea retelei de canalizare pluviala pe strada Libertatii. Avem si proiecte noi pe care ni le-am propus pentru anul 2008, printre acestea numarandu-se extinderea retelei de apa in satele apartinatoare Rona, Var, Husia si Cuceu, investitia care se va realiza prin Programul PHARE 2005. De asemenea, reteaua va fi luata in lucru si in Jibou, intrucat vrem sa fie extinsa, La fel se va proceda in cartiere si cu reteaua de canalizare, in acelasi proiect fiind prinsa si modernizarea statiei de epurare a orasului, a spus purtatorul de cuvant.

Reabilitari stradale vor fi realizate doar in zonele Libertatii (trotuare cu dale) si Progresului, aici urmand sa fie turnat covor asfaltic.

Dat fiind ca orasul are o comunitate importanta de romi, autoritatile locale intentioneaza sa acceseze finantare prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala din care sa fie amenajat pentru acest grup de populatie un centru multifunctional. Acesta va include un punct de informare si un cabinet medical. Totodata, in zona, pe strada Stejarilor mai exact, va fi introdusa reteaua de canalizare pluviala.

Alte lucrari care sunt propuse pentru a fi realizate pe domeniul public sunt cele de amenajare a noi spatii verzi in oras, actualele parcuri si spatii de joaca urmand sa fie reconditionate si modernizate. Finantarea in acest sens va fi accesata prin Programul National de Imbunatatire a Calitatii Mediului, sustinut de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »