Bilant MAI: Mica infractionalitate este in crestere

Magazin Salajean 28 februarie 2007 0

Conducerile institutiilor din Salaj apartinand MAI (Institutia Prefectului, Politia, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta etc) au participat ieri, prin sistemul de televiziune cu circuit inchis, la bilantul activitatii Ministerului Administratiei si Internelor.

Cuvantul de deschidere l-a avut ministrul MAI, Vasile Blaga, care a prezentat pasii facuti pentru depasirea defectiunilor majore sesizate de catre UE, care ar fi putut afecta momentul integrarii. Ministrul Blaga a vorbit despre securizarea frontierelor, innoirea politiei de frontiera, identificarea si anihilarea gruparilor teroriste, coruptie, migratia ilegala, dotari, modernizari etc, prezentand un MAI competent pentru a face fata si urmatoarelor provocari, care de data asta vor fi europene. Printre problemele sesizate de catre ministrul Blaga si care ar necesita o mai mare atentie ar fi mica infractionalitate, precum furtul din buzunare si cel de autoturisme, care in acest moment sunt in crestere, fata de statisticile anului trecut. S-a vorbit, de asemenea, si despre abaterile cadrelor MAI, respectiv despre 159 de persoane trimise in judecata, din care 85 pentru coruptie si alte 3.000 de cadre care au fost sanctionate pentru abateri disciplinare.

Ministrul Blaga a mai spus ca se are in vedere continuarea reformei in administratia publica, prin descentralizarea efectiva, cresterea gradului de siguranta a cetatenilor, continuarea dotarilor unitatilor MAI – in special cel al ISU.

Raportul de evaluare a activitatilor MAI a fost comentat de catre procurorul general, sefii SIE si SRI, de prim ministrul Tariceanu si de catre presedintele Romaniei – Traian Basescu.

Opinia generala a celor care au luat cuvantul a fost ca MAI si-a facut datoria in cursul anului trecut, dar s-a insistat pentru o mai buna colaborare procuror – politist, mai ales in situatia in care in Romania exista doar 1.000 de procurori, fata de cei 20.000 de politisti judiciaristi, situatie care are toate atuurile sa duca la un blocaj justitial.

In incheiere, presedintele Basescu a laudat munca jandarmilor, atat a celor din tara, cat si a celor care executa misiuni in Kosovo si a cerut politistilor de la circulatie sa fie mult mai prietenosi fata de participantii la trafic. Vizavi de reforma in administratia publica, presedintele Basescu a lansat ideea transferului intregului proces de invatamant si al sanatatii pe umerii administratiilor locale, care stiu mult mai bine unde sa insiste, astfel ca aceste doua segmente sa mearga mai bine.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »