Bani europeni pentru revitalizarea zonelor rurale

Magazin Salajean 17 iulie 2007 0

Bani europeni pentru revitalizarea zonelor ruraleProgramul Operational pentru Politica Regionala a fost lansat la Sibiu, in cursul zilei de vineri 13 iulie, in prezenta comisarului european pentru politica regionala, Danuta Hubner si ministrul dezvoltarii lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely.

Ca urmare a acestui program, in perioada 2007-2013, peste 4,6 miliarde de euro devin disponibile pentru regiunile Romaniei, dintre care 3,72 de miliarde reprezinta fonduri structurale, iar 880 de milioane de euro contributia Romaniei.

Evenimentul a prilejuit o intalnire a celor doi demnitari cu reprezentanti ai autoritatilor locale si ai institutiilor implicate in gestionarea si monitorizarea Programului Operational Regional, care au avut astfel ocazia de a transmite mesajul regiunii pe care o reprezinta si de a prezenta oportunitatile deschise de catre REGIO pentru regiunea lor. Fondurile alocate prin Regio – Programul Operational Regional reprezinta 19 la suta din totalul fondurilor structurale alocate Romaniei, in perioada 2007-2013. Acest program va finanta proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni de dezvoltare ale tarii prin investitii publice in dezvoltare urbana, in infrastructura de transport, sociala, de afaceri si infrastructura turistica.

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca, acest program este primul care vizeaza atragerea de fonduri pentru zona regionala. Programul Operational Regional in Romania, spre deosebire de regiunile din Europa, care isi negociaza programele operationale regionale direct cu Comisia Europeana, este facut cu acelasi calapod, dar cu marimi diferite, in functie de alocarea de fonduri.

Totodata, presedintele CJ Salaj a precizat ca s-a lansat o sondare a sensibilitatii membrilor comunitatii in ceea ce priveste prioritizarea investitiilor viitoare ale Consiliului Judetean. Suntem la jumatatea perioadei de evaluare, iar o prima concluzie este aceea a unui numar mic de voturi. Sunt de parere ca institutiile publice nu par a fi partenere in dezvoltare si in ceea ce inseamna cresterea nivelului de trai, a adaugat Tiberiu Marc.

Legat de sondajul de opinie postat pe site-ul Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc a spus ca cea mai apreciata si votata prioritate este revitalizarea zonelor rurale. Specificitatea judetului este evidentiata, de aceea si actiunile pe care le intreprindem si proiectele pe care le-am initiat au legatura cu aceasta optiune. Avem mai multe proiecte in acest sens, ca exemplu stand parteneriatul pentru dezvoltarea zonelor rurale prin transfer de bune practici, a adaugat acesta. Un al doilea domeniu considerat prioritar este cel al locurilor de munca, in POR existand o axa adresata mediul de afaceri. Presedintele CJ a mentionat ca, fara implicarea sectorului privat, sectorul public nu va fi capabil sa produca cresterea economica. Totodata, ar fi nevoie de un parteneriat intre sectorul public si cel privat, pentru ca sectorul public poate pune la dispozitie doar infrastructura de baza si conditiile ca sectorul privat sa genereze venituri. Legat de infrastructura rutiera, Tiberiu Marc a spus ca, in perioada imediat urmatoare, se va trece la evaluarea nivelurilor de interventie.

Cabinetele de familie risca sa ramana fara autorizatie de functionare

In ceea ce priveste serviciile medicale de calitate, presedintele Marc a mentionat ca acestea ar trebui tratate impreuna cu serviciile sociale. Din punctul de vedere al Consiliului Judetean, serviciile medicale trebuie tratate impreuna cu cele sociale, deoarece exista o compelementaritate. Sunt cateva comune unde exista riscul ca actul primar sa fie periclitat datorita faptului ca nu sunt indeplinite conditiile de acreditare a cabinetelor private pentru medicina primara, a spus acesta. Consiliul Judetean va demara un proiect de parteneriat cu autoritatile publice locale pentru a completa nevoia de resurse. Cu alte cuvinte, acele primarii care nu dispun de fonduri pentru reabilitarea cabinetelor medicale vor fi sprijinite pentru a duce la bun sfarsit acreditarea spatiilor. In caz contrar, exista riscul ca medicii repartizati sa nu poata incheia contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar comunitatile sa ramana fara doctori. S-a cerut fiecarui primar o evaluare a situatiei cu care se confrunta la nivel de cabinet medical, a afirmat Marc.

La finele conferintei de presa, presedintele Tiberiu Marc a specificat ca dezvoltarea regionala are nevoie de parteneri, atat din zona sociala, cat si privata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »