Aproape zece milioane de lei pentru apicultorii sălăjeni

Magazin Salajean 27 februarie 2012 0

Aproape zece milioane de lei pentru apicultorii sălăjeni  Apicultorii sălăjeni au beneficiat, in cursul anului trecut, prin diverse programe de finanţare de peste 9 milioane de lei. Potrivit informaţiilor furnizate ieri, de prefectul Sălajului, Vegh Alexandru, in cadrul Adunării Generale a membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine filiala Sălaj, datorită fondurilor europene a crescut exponenţial numărul celor care activează in acest domenij in judeţ. In anul 2011, aşa cum a precizat Vegh Alexandru, 517 persoane au accesat prin proiecte pentru domeniul apicol 3,877 milioane de euro, din care 1,3 milioane de euro au fost deja absorbite. 60 de beneficiari au fost selectaţi, suma primită este de 450 de euro. Prin Programul Naţional Apicol apicultorii sălăjeni au beneficia de 1,134 milioane de lei, iar prin Măsura 121, Modernizarea exploataţiilor agricole, 89 de beneficiari au atras şapte milioane de lei, iar 48 de proiecte sunt la această dată in curs de evaluare. De-a lungul anilor, producţia de miere şi polen din Sălaj a situat judeţul pe primele locuri in ţară. Apicultorii sălăjeni au inţeles care este rolul asocierilor, ideal ar fi dacă acest lucru s-ar intampla şi in alte sectoare agricole, in vederea imbunătăţirii activităţii şi performanţelor, a susţinut Vegh Alexandru. Preluand această idee, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a apreciat că organizaţia din care fac parte şi apicultorii sălăjeni, este una dintre asociaţiile cele mai bine organizate şi puternice din ţară şi din Europa. Intotdeauna intre apicultori a existat o legătură aparte, sunt oameni care s-au ajutat reciproc. Stupul poate fi un model de organizare şi pentru comunitate, dar şi pentru oamenii politici. Indiferent că practicaţi această activitate din pasiune sau ca pe o meserie, beneficiul principal al ei este sănătatea (aş putea chiar spune că speranţa de viaţă a apicultorilor este mai mare), a arătat Tiberiu Marc. Şeful executivului judeţean le-a spus celor aproape 300 de apicultori prezenţi vineri la Zalău că autorităţile judeţene, in cadrul acţiunilor de dezvoltare ale judeţului, vor sprijini apicultorii prin promovarea produselor sau prin incercarea de a aduce acasă la aceştia turişti. Despre profesionalismul apicultorilor a vorbit şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, care a subiniat că acest lucru se observă şi in cadrul targurilor, expoziţiilor şi simpozioanelor de profil din lume. Acesta a arătat că pentru anul 2012, la nivel naţional se prevede alocarea de fonduri mai mari in domeniul apicol, ştiind că deocamdată doar 0,37 la sută din produsul intern brut s-a destinat finanţărilor apicole.

2011, an bun pentru apicultorii sălăjeni

Preşedintele ACA Sălaj, Gheorghe Ursente, a precizat că anul trecut erau in evidenţele asociaţiei 683 de apicultori cotizanţi care au participat la activităţile derulate, ei deţinand 25.300 de familii de albine (din totalul de 31.000 existente in Sălaj). Cursurile şi pregătirea in meseria de apicultor a vizat un număr de 86 de persoane. Pentru accesarea de finanţări de la stat sau din fonduri europene s-au depus 202 dosare, 30 in cadrul Programului Naţional Apicol, 60 in cadrul Măsurii 112 Instalarea tinerilor fermieri şi 112 in cadrul Măsurii 141 Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă. Condiţiile climatice din luna mai fiind favorabile, la nivel de judeţ s-a inregistrat o producţie medie de miere de 10-15 kilograme de familie de albine, vanzările ridicandu-se la suma de 36.389 de lei, iar suma preluată de la apicultori de către asociaţie a fost de 616.738 de lei.

Pentru acest an, reprezentanţii ACA Sălaj, şi-au estimat venituri de 26.400 de lei, iar cheltuielile la nivelul de 25.400 de lei. In schimb, anul trecut veniturile totale s-au ridicat la 52.973 de lei (22.306 lei provenind din incasarea cotizaţiilor şi taxelor de inscriere, iar 22.470 din organizarea de cursuri), iar cheltuielile au insumat 45.577 de lei (din care 10.300 de lei s-au folosit pentru lucrările de reabilitare şi amenajare a sediului ACA Sălaj).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »