APM, fata in fata cu agentii economici

Magazin Salajean 2 martie 2007 0

Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului (APM) Salaj a organizat ieri o intalnire de lucru, la care au participat 35 de agenti economici din judet. In acest context, Aurica Grec, directorul executiv al APM Salaj, a facut cunoscuta tuturor celor prezenti procedura de autorizare si suspendare a autorizatiei de mediu in caz de neconformare si obligatiile titularului de activitate, precum si situatia realizarii masurilor din programele de conformare. Directorul a precizat ca masurile din programele pentru conformare prevazute in autorizatiile de mediu in vigoare la aceasta data au fost realizate la termenele stabilite, dar ca mai sunt si cateva exceptii. Sapte unitati se afla pe lista neagra si anume: SC Drumuri si Poduri SA – Statia de mixturi asfaltice Jibou, a carei activitate a fost suspendata, motivul fiind expirarea autorizatiei de functionare. Desi s-a trimis si o notificare cu termen de 30 de zile pentru realizarea masurilor din programul de conformare, acestea nu au fost realizate.

Nici SC Transurbis SA – Baza de transport public auto Zalau nu a scapat de puricatul inspectorilor de la Garda de Mediu. Desi societatea a declarat ca toate masurile impuse spre reglementare au fost realizate, inspectorii de la Garda nu au constatat acelasi lucru, acestia spunand ca masurile impuse nu au fost realizate in totalitate. Printre agentii economici aflati la intalnire s-a numarat si directorul societatii comerciale Madalina SRL, cu profilul de lucru colectarea deseurilor reciclabile. Directorul institutiei a afirmat sus si tare ca inspectorii Garzii de Mediu i-au suspendat activitatea, pe motiv ca autorizatia de functionare a expirat. Directorul APM a incercat insa sa-i improspateze memoria spunandu-i ca autorizatia de functionare a institutiei a expirat din vara anului trecut, dar ca nu i-a fost, inca, suspendata activitatea.

O alta interventie a venit din partea directorului societatii Elite Bobota. Acesta a spus ca, desi pana la sfarsitul anului are de realizat un proiect care consta in amenajarea unei statii de epurare pentru tratarea apelor uzate menajere, nu va putea duce la bun sfarsit lucrarea. Motivul invocat de acesta a fost ca, pentru a reversa apele in rigole este nevoie de canalizare, iar aceasta ar trece pe terenul privat al unor oameni din localitatea Bobota, iar ei nu sunt de acord. Solutia pentru rezolvarea acestei probleme nu sta in mainile noastre. V-ati angajat ca veti duce la bun sfarsit acest proiect. Desi la sfarsitul anului trecut trebuia sa prezentati proiectul tehnic, nici in momentul de fata nu l-am vazut, iar acum sunteti aici pentru a spune ca nici a doua masura nu o veti putea duce la bun sfarsit. Solutii se pot gasi usor, a spus directorul APM.

Mai sunt si cazuri fericite

Printre societatile laudate de catre directorul APM Salaj se numara si SC Silcotub SA, care si-au realizat masurile in termenul prevazut de notificarea emisa de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului. Al doilea caz de laudat este Spitalul Orasenesc din Jibou, care, in termen de 30 de zile de la emiterea notificarii, si-a reglementat situatia.

Printre obligatiile titularului de activitate se numara si respectarea prevederilor autorizatiei si a legislatiei de mediu. Cel mai importat este ca agentii economici sa solicite viza anuala pentru autorizatii cu 45 de zile inainte de trecerea unui an calendaristic de la data emiterii sau de la data ultimei vize. Nerespectarea ultimei obligatii poate duce la pierderea valabilitatii autorizatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »