Angajatii Michelin Romania primesc salarii mai mari pe timp de criza

Magazin Salajean 30 martie 2010 0

Angajatii Michelin Romania primesc salarii mai mari pe timp de crizaSalariatii celor trei fabrici pe care Michelin le detine in Romania au reusit sa obtina majorari salariale in an de criza. Ca urmare a negocierilor pe marginea noului contract colectiv de munca, incheiate zilele trecute, cei aproape 1.300 de lucratori de la Silvania si Romsteel Cord Zalau s-au ales cu 5 procente in plus la salariu, incepand din luna martie, pentru ca din noiembrie, lefurile sa le creasca din nou, in medie cu 3 la suta, ne-a declarat Adrian Ilies, presedintele sindicatului din fabrica de cord metalic. Desi sindicatele au cerut o crestere de 10 procente, suntem multumiti de rezultatele negocierilor, luand in calcul perioada de criza pe care o traversam, sustine liderul sindical.

In ceea ce priveste traditionalele prime de Paste si Craciun, acestea au ramas la nivelul din contractul anterior, respectiv cate 650 de lei. Nemodificat a ramas si bonusul lunar (maxim 175 lei) acordat daca salariatul lucreaza la calitate maxima, fara risipa de materii prime, isi inceplineste planul si nu se inregistreaza accidente de munca. Celelalte bonificatii au crescut, astfel ca de Ziua Cauciucarului, angajatii vor fi cadorisiti cu 240 de lei, ceea ce reprezinta un plus de 40 de lei fata de 2009, iar prima de vacanta a ajuns la 900 de lei, in crestere cu aproape 6 procente. Michelin va plati mai mult si pentru zilele de week-end lucrate. Astfel, cei care muncesc sambata se vor alege cu un spor de 35 de lei, in timp ce pentru fiecare duminica petrecuta la slujba, lucratorii vor fi recompensati cu 45 de lei.

Ilies a precizat ca in cadrul negocierilor dintre patronat si reprezentantii sindicali nu s-a pus problema reducerilor de personal, dar ca in contractul colectiv de munca semnat recent s-a pastrat prevederea potrivit careia disponibilizatii vor primi 15 salarii compensatorii.

Potrivit reprezentantilor companiei, uzina de anvelope de la Zalau resimte cel mai acut efectele crizei. In timp ce la Romsteel Cord si Victoria Floresti se lucreaza cu motoarele turate la maxim, inclusiv in week-end, la Silvania, in luna martie, angajatii au muncit doar patru zile pe saptamana. La Silvania, situatia este mai delicata ca urmare a blocajului din piata de transport rutier, ce a afectat segmentul de anvelope de camion, opineaza Adrian Ilies.

Compania Michelin este prezenta in Romania din 2001 si detine uzinele Silvania Zalau (anvelope de camion si industriale), Romsteel Cord Zalau (cord metalic, componenta pentru realizarea carcaselor de anvelope) si Victoria Floresti (anvelope pentru auto-turisme si camionete).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »