Amenzi usturatoare pentru doua unitati de panificatie salajene

Magazin Salajean 16 ianuarie 2007 0

Amenzi usturatoare pentru doua unitati de panificatie salajene

Unitatile de morarit si panificatie care nu corespund standardelor europene de calitate si siguranta alimentara, nu vor mai putea functiona incepand cu 1 ianuarie a.c.. Decizia a fost luata deoarece Uniunea Europeana nu va permite nici un compromis, cand vine vorba de sanatatea si siguranta alimentara a cetatenilor.

Ionel Dochitoiu, directorul executiv al compartimentului Siguranta Alimentelor din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, a declarat ca, in cursul anului trecut, mai exact, in luna noiembrie, au fost controlate 10 unitati de panificatie, 3 placintarii si 10 unitati de morarit. In schimb, in cursul lunii decembrie, inspectorii DSVSA au controlat 37 de unitati de panificatie si 23 de placintarii.

In urma controalelor, pe raza judetului Salaj, doua unitati de morarit au fost inchise definitiv, iar noua au fost suspendate pe o perioada determinata. In ceea ce priveste unitatile de panificatie, inspectorii au aplicat doua avertismente, precum si doua amenzi contraventionale in valoare de 5.000 RON fiecare, pentru nerespectarea conditiilor de igiena.

Directorul a mai afirmat ca, incepand cu data de 18 ianuarie, va intra in vigoare Ordinul 301 al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Conform acestuia, toate unitatile comerciale au obligatia de a obtine documentul de inregistrare pentru siguranta alimentelor. De asemenea, incepand cu data de 19 ianuarie a.c., inregistrarea se va face in baza unei cereri, care poate fi obtinuta de la sediul DSV Salaj. Producatorii vor trebui sa solicite institutiei un certificat de inregistrare, fara de care nu vor putea comercializa produsele. Certificatul se va acorda dupa ce se va verifica locul in care se fabrica produsele, precum si conditiile de igiena.

Potrivit ordinului, exista si limite ale cantitatilor de produse vandute direct catre clienti, in care micii producatori trebuie sa se incadreze. Se vor putea comercializa lapte si produse derivate din lapte pana la 1.000 de kg/ saptamana. Pentru carnea de pasare a fost stabilita o limita de 300 de kg/ luna, iar pentru preparatele din carne de pasare doar 2.000 de kg/ saptamana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »