Agricultura romaneasca se pregateste de aderare

Magazin Salajean 16 octombrie 2006 0

Agricultura romaneasca se pregateste de aderare Vorbeam intr-un numar trecut al cotidianului, in articolul intitulat Sprijin si consultanta pentru agricultorii salajeni, despre initiativa Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA) de a infiinta o structura descentralizata in agricultura retrograda a Romaniei, prin infiintarea Camerelor Agricole Districtuale, Judetene si a unei Camere Nationale care sa faciliteze contactul fermierilor cu politicile din agricultura. Vom vorbi azi despre punerea acestor initiative in practica si problemele care pot interveni in aplicarea lor, cu referire la judetul nostru.

Camerelor agricole salajene le lipsesc specialistii

Este evident faptul ca va fi nevoie de o perioada mai indelungata de timp pentru ca obiectivele ANCA sa fie atinse, de aceea s-a stabilit ca sarcinile sa fie repartizate pe doua etape.

In prima etapa (2007-2009) se are in vedere infiintarea Consiliilor reprezentative pentru punerea in functiune a Camerelor Agricole Centrale si Judetene, pregatirea cadrului legislativ si a actelor normative necesare functionarii Camerelor pilot si infiintarea a 5 Camere Agricole pilot la nivel judetean si districtual in coordonarea (ANCA), configurarea unei noi structuri tehnice de consultanta specializata in cadrul centrelor pilot, infiintarea consiliilor reprezentantilor fermierilor la nivelul celor cinci Camere Agricole pilot. De mentionat faptul ca finantarea va fi asigurata atat de stat cat si din venituri proprii ale ANCA. La nivel local, consultanta agricola va fi asigurata de consultanti generalisti. Apar aici unele greutati cu care se confrunta si OJCA Salaj, pentru ca in momentul de fata trebuia sa existe fermieri cu pregatirea profesionala necesara pentru ca la nivel judetean sa se poata achizitiona maximul de subventii necesare. Directorul executiv adjunct al OJCA Salaj, Vaida Bela, a declarat in legatura cu aceasta stare de fapt ca de la teorie la practica e cale lunga, mai ales ca multa vreme a fost neglijata Consultanta, aceasta fiind trecuta in grija Consiliului Judetean (2001-2005), sau a Primariei, care se limita la cazuri de puneri in posesie, verificari etc., in detrimentul consultantei, care intrase deja in letargie. Insa Vaida a tinut sa precizeze ca agricultorii salajeni se arata interesati de cursurile de specializare pregatite de OJCA, iar in momentul de fata aproape ca nu mai fac fata solicitarilor, si ca acestia sunt mult mai interesati sa cunoasca sistemul de subventionare. Deasemenea, dupa aplicarea SAPARD 2005, au fost depuse la nivel de judet 42 de proiecte prin programul Fermierul, insa la aceea vreme lipsea fenomenul de infiintare a fermelor si se incerca politizarea SAPARD. Or, Vaida ne informeaza ca, datorita noilor reglementari, Salajul beneficiaza de o subventie de 33 de miliarde de lei vechi in domeniul zootehnic (acesta fiind domeniul cel mai productiv pentru zona), si de o subventie de peste un miliard si jumatate pentru agronomia judeteana. O alta problema cu care se confrunta OJCA Salaj este cea a ecarisajului, pentru care Vaida propune metoda popularizarii acesteia in randul cetatenilor si pentru care exista deja o firma care se arata dispusa sa colaboreze, ridicand cadavrele de animale de pe raza judetului.

In etapa a doua (2009-2013) ANCA isi propune consolidarea propunerilor din etapa intai, avandu-se in vedere reducerea progresiva a fondurilor de la bugetul de stat, in functie de cresterea veniturilor propri, acest punct fiind propus strategic pentru un viitor mai indepartat pentru ca, spune directorul adjunct al OJCA Salaj, nu vrem sa-i speriem pe agricultori cu plata unor taxe, pentru ca mai avem de facut multe pana sa ajungem acolo.

Expertii UE ofera solutii

Lipsa angajatilor OJCA se resimte dealtfel in majoritatea judetelor, obiectivele angajatilor Oficiilor Judetene si Locale de Consultanta Agricola de a sprijini agricultorii in procesul de modernizare a gospodariilor taranesti, mai exact, in pocesul de transformare al acestora in ferme, fiind foarte greu de atins in conditiile date, un numar de 600 de specialisti angajati in prezent la OJCA si OCLA nu pot asigura corespunzator consultanta fermierilor romani in ceeea ce priveste managementul unei ferme si, mai mult, nu sunt suficient de motivati din punct de vedere financiar. Daca pana in prezent rolul acestor specialistii se rezuma la acela de a furniza informatii fermierilor, pe viitor, prin agentiile pe care le reprezinta, ar trebui sa pregateasca generatiile viitoare de fermieri din punct de vedere tehnic si managerial, insa deficienta numerica pe latura specialisti, ingreuneaza mult colaborarea agentiilor de consultanta agricola private cu agentiile de stat. De aceea ANCA ar fi institutia cea mai potrivita pentru realizarea acestor deziderate.

In acest scop, expertii UE, Dr. Frans Dorman (Germania), si Dr. Wolgang Elissle (Olanda) au elaborat recent un raport, al carui obiectiv este tocmai acela de a ajuta Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Agentiile sale (ANCA), print-un proiect de modernizare a bazei de date si informationale a agentiilor (MAKIS), proiect finantat de Banca Mondiala si de Guvernul Romaniei. Ei prezinta aici modul in care consultanta agricola este organizata in Germania, respectiv, Olanda, care se bazeaza pe principiul one stop only (i.e. o singura oprire), unde informatiile sunt comasate intr-un singur centru. Aceasta este structura pe care Romania trebuie sa o adopte ca model, pentru ca in situatia prezenta, in care centrele de informare pentru fermieri sunt disperste in mai multe agentii ANCA, DADR, API etc., fermierii sunt trimisi de la un departament la altul, reducandu-se considerabil sansa unuia de a obtine informatia si, implicit, facilitatile aferente.

Solutia oferita de experti pentru eficientizarea procesului de aliniere a agriculturii romanesti la cea europeana este comasarea agentiilor de agricultura, in sectorul de servicii in agricultura prin contopirea agentiilor ANCA, OJCA, DADR intr-una singura, responsabilitatea monitorizarii subventiilor fiind transferata la API.

Cum tot acest proces implica schimbari majore in randul consultantilor si fermierilor, va fi nevoie de buna o perioada de timp pentru ca obiectivele sa fie atinse in care colaborarea dintre partile implicate sa fie cat mai stransa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »