Agricultura ecologica, incurajata cu bani europeni

Magazin Salajean 11 august 2010 0

Agricultura ecologica, incurajata cu bani europeniFermierii salajeni pot solicita sprijin financiar de la Fondul European de Garantare Agricola, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj, pentru a imbunatati calitatea produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica. Potrivit reprezentantilor centrului judetean APIA, ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de conversie, adica de trecere de la agricultura conventionala la cea ecologica.

Pot primi acest sprijin persoanele juridice si persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau cele familiale. In ceea ce priveste persoanele fizice neautorizate, acestea pot depune cererea cu conditia sa se autorizeze si sa depuna o copie de pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului pana la 15 octombrie 2010. Producatorii agricoli pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

Pentru a beneficia de ajutorul specific, producatorii agricoli trebuie sa fie inregistrati, in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ca producatori in agricultura ecologica si sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de MADR.

In plus, solicitantii trebuie sa detina un certificat de confirmare a conversiei emis producatorului de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul si sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local, sustin oficialii APIA Salaj. In cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha.

Producatorii agricoli care beneficiaza de ajutorul specific trebuie sa mentina exploatatiile in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de cinci ani.

Termenul limita pentru depunerea cererilor este 31 august 2010. Pentru acordarea acestor ajutoare, Romania beneficiaza de fonduri europene de peste 3 milioane de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »