8,022 miliarde de euro pentru ruralul romanesc

Magazin Salajean 14 septembrie 2007 0

8,022 miliarde de euro pentru ruralul romanesc

Conferinta judeteana a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013 a avut loc ieri, la Zalau, fiind prezentate politici agricole, precum si pasii care trebuie urmati pentru a obtine finantari nerambursabile prin PNDR. Prefectul Andrei Todea a declarat, de altfel, ca scopul urmarit de acest program prin care Romania are acces la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, este de a creste calitatea vietii in mediul rural.

Aceasta idee a fost subliniata si de Dacian Ciolos, subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, prezent ieri la Zalau. Fondurile pe care le va primi Romania prin PNDR in perioada 2007 – 2013 sunt in valoare de 8,022 miliarde de euro. Sunt bani foarte multi, si pentru a-i folosi trebuie identificate prioritatile pe care le are mediul rural. Scopul alocarii financiare este cresterea calitatii vietii in mediul rural, iar proiectele trebuie gandite in acest sens. Pentru ca cei 8,022 miliarde de euro vor fi absorbiti mult mai repede decat fondurile prin SAPARD, programul de acum va avea criterii de selectie care nu au mai fost pana acum, a declarat Dacian Ciolos. Acesta a spus ca prin SAPARD s-a dorit alinierea culturilor si a agriculturii la cele din UE, dar prin PNDR vor trebui miscate lucrurile si in restul domeniilor ce tin de rural. Exista numeroase comunitati rurale din Salaj care au valori din patrimoniul cultural ce pot fi puse in evidenta prin finantarile PNDR. Pentru asta trebuie intocmite proiecte cu multa responsabilitate, mai multa decat s-a dovedit pana acum.

In intalnirea de ieri s-a subliniat ca autoritatile administratiilor locale vor trebui sa se implice serios in aplicarea PNDR, pentru a fi evitata problema structurii inca centralizate si a birocratiei din sistem.

Prin PNDR, Romania va putea accesa Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala bazandu-se pe patru axe ce urmaresc cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, imbunatatirea mediului si a calitatii vietii in rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »