550.000 de lei pentru Cehei si Pusta-Vale

Magazin Salajean 1 iunie 2007 0

Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-a primit de la Guvernul a doua transa de bani, in suma de 550.000 de lei, pentru extinderea retelelor de alimentare cu apa potabila si de canalizare menajera in zonele periurbane Cehei si Pusta-Vale. Fondurile guvernamentale sunt disponibile prin Programul de dezvoltare a infrastructurii in spatiul rural, instituit prin Ordonanta de Guvern nr.7/2006 si vor fi folosite pentru realizarea caietului de sarcini. Documentatia pentru acest proiect va fi intocmita in aproximativ doua luni, iar ulterior va fi organizata licitatia in vederea desemnarii constructorului.

Prin proiect se va realiza o retea de alimentare cu apa potabila a carei sursa este sistemul centralizat de alimentare cu apa a orasului, punctul de racordare fiind prevazut in zona industriala. Conductele sunt din polietilena de inalta densitate si au o lungime de 6.450 de metri liniari.

Reteaua de canalizare menajera, cu o lungime de 8.010 de metri liniari, va permite evacuarea apelor uzate inclusiv pentru casele situate mai jos decat canalul colector. Pentru ca acest lucru sa poata fi realizat, se vor monta noua microstatii de pompare.

Aproape 1.400 de consumatori de gaz

In Simleu Silvaniei lungimea retelei de distributie a gazului metan a ajuns la 23.870 de metri liniari, existand la ora actuala aproximativ 1.300 de consumatori casnici racordati la reteaua de gaz metan, 70 de consumatori comerciali, 12 institutii care s-au racordat la retea si un consumator industrial. Asa cum era de asteptat, cei mai multi dintre consumatorii casnici sunt in cartierele de blocuri, pentru simleuanii care locuiesc la casa mai rentabila fiind incazirea cu lemne. Primarul Septimiu Turcas a apreciat ca numarul total al consumatorilor este mult mai bun decat cel la care se asteptau autoritatile locale.

Deoarece conducta a fost introdusa si in zona industriala a orasului, SC Izomat SA va putea investi intr-un sistem care sa functioneze pe gaz metan, lucru care ar duce la scaderea diferentei dintre consumul de gaz inregistrat in perioada de iarna si cel inregistrat in perioada de vara. Iarna, in fiecare luna se folosesc 850.000 de metri cubi de gaz, in timp ce in perioada calda a anului consumul atinge doar aproximativ 10 la suta din consumul amintit anterior.

Pentru anul 2007, se estimeaza ca in Simleu consumul de gaz va fi de aproximativ 2.5 milioane de metri cubi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »