400 milioane de euro pentru infrastructura utilitara din Cluj

Magazin Salajean 19 noiembrie 2007 0

400 milioane de euro pentru infrastructura utilitara din Cluj

Reprezentantii Comisiei Europene au purtat, la sfarsitul saptamanii trecute, discutii finale cu actorii implicati in derularea Programului Extindere si reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare in judetele Cluj si Salaj. Potrivit unui comunicat de presa remis de Compania de Apa Somes Cluj Napoca, evaluarea a avut drept scop clarificarea ultimelor aspecte institutionale, tehnice si financiare necesare derularii in conditii optime a programului sus amintit, ale carui proceduri de licitatie ar putea incepe la inceputul anului viitor.

Compania de Apa Somes este unicul operator regional din Romania ce deserveste aproape trei sferturi de milion de oameni din doua judete. In vederea asigurarii unui serviciu de calitate catre populatiei,operatorul doreste atragerea, in perioada 2009 – 2026, etapizat, a circa 400 de milioane de euro. Astfel, infrastructura administrata in cele doua judete ar putea fi adusa la cerintele din Directivele Europene.

Pentru prima etapa – 2008 – 2013, Compania de Apa a depus deja la Bruxelles o aplicatie pentru 197 milioane de euro necesari celor mai importante si urgente lucrari de modernizare si extindere a retelelor de alimentare cu apa si de canalizare, a statiilor de tratare a apei si a statiilor de epurare din cele opt orase (Zalau, Cehu Silvaniei, Simleu Silvaniei, Jibou, Cluj, Dej, Gherla) si 53 de localitati rurale deservite.

Pentru mai mult de trei sferturi din cele 197 de milioane de euro, operatorul a solicitat un grant de la Uniunea Europeana, restul urmand a fi acoperit cu credit bancar si contributii ale Guvernului, Companiei de Apa si prin contributia autoritatilor locale si judetene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »