100 de milioane de euro pentru Romania

Magazin Salajean 22 mai 2007 0

Dezvoltarea colaborarii dintre Salaj si Norvegia a facut subiectul conferintei de persa sustinuta, ieri, de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Tiberiu Marc, si ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Leif Arne Ulland. Parteneriatul dintre cele doua parti a inceput, potrivit presedintelui CJ, in urma cu 3 ani si jumatate, iar prezenta oficialului nord-european in Salaj dovedeste continuitatea acestor relatii si perseverenta in constructia si dezvoltarea unei colaborari.

Avantajele pe care le pot obtine salajenii, preluand modelul norvegian, privesc mai ales cresterea ovinelor. Succesul fermelor de profil din Norvegia are ca punct de plecare asocierea crescatorilor, a spus Tiberiu Marc, adaugand ca azi Norvegia participa la o investitie realizata in Salaj pentru deschiderea unui abator de ovine. Unitatea respectiva va fi deschisa in curand la Hereclean, o buna parte din utilajele cu care va fi dotata fiind primite de la norvegieni.

Pe langa acest proiect, exista si o propunere de transfer de tehnologie in vederea ameliorarii raselor de oi care se cresc in Salaj cu oi din Norvegia. Experimentul este considerat interesant de catre amandoua partile, a declarat Marc. De altfel, presedintele CJ a subliniat faptul ca oportunitatea crescatorilor de ovine din judet consta in axarea pe cresterea exemplarelor pentru carne si nu pentru lana.

In acelasi cadru, Marc a facut cunoscut ca Norvegia este dispusa sa se implice si in alte proiecte in Romania, proiecte ce tin de schimburile comerciale dintre cele doua tari. Ideea a fost sustinuta de ambasadorul norvegian, Lief Arne Ulland declarand ca la o scara mult mai mare, vor fi mai multe oportunitati de colaborare in viitor pentru ca vor aparea doua mecanisme de finantare pentru Romania. Aceste instrumente sunt in curs de negociere cu Guvernul Romaniei, suma de care este vorba fiind de 100 de milioane de euro pentru urmatorii 2 ani. Ca proiectul sa se poata desfasura in parametri buni, este necesar, insa, ca ambele parti sa aiba oameni bine instruiti pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.

Locuri de munca in Norvegia

Despre Concursul National de tuns oi, desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Simleu Silvaniei si la care ambasadorul a luat parte impreuna cu o delegatie de 40 de crescatori de ovine din Norvegia, Leif Arne Ulland a spus ca unul din castigatori va fi invitat la un concurs similar in Noua Zeelanda, iar alti doi castigatori, la un concurs in Norvegia, care va avea loc in acest an.

Intrebat fiind daca nu cumva adaptarea legislatiei romanesti la cea europeana ar putea fi un factor ce ar incetini parteneriatele sus amintite, ambasadorul a spus ca, dimpotriva, acest lucru este un avantaj, mai ales daca se iau in considerare finantarile europene de care Romania poate beneficia. Vor fi posibilitati sa creasca exporturile catre Romania si vor fi create mai multe locuri de munca pentru romani in Norvegia, a afirmat oficialul norvegian.

Referitor la criza din politica romaneasca, Ulland a preferat sa se abtina de la comentarii, spunand scurt ca e o parte a democratiei sa mai fie si disensiuni in politica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »