“Zilele Zalăului” – singura distracție a multor sălăjeni în această vară

Florin Negoiţă 11 mai 2017 9
“Zilele Zalăului” – singura distracție a multor sălăjeni în această vară

Deși municipalitatea a evitat să ofere până acum amănunte legate de evenimentele ce vor fi cuprinse în sărăbătoarea tradițională a “Zilelor Zalăului” din acest an, zvonurile nu sunt dintre cele mai îmbucurătoare, cel puțin în privința celor care vor veni să-i distreze pe sălăjeni în ultimul weekend al lunii august. Din informațiile neoficiale pe care le avem,  nici în acest an nu se vor înghesui nume prea mari pe lista de invitați a acestei sărbători, un eveniment care deși este încă iubit de sălăjeni, a înregistrat în ultimii ani un regres calitativ simțitor.

Zilele Zalăului au fost mutate într-un loc total nepotrivit, după instalarea la conducerea municipiului a noii administrații, anul trecut, lovitura dată de autorități prin mutarea “tămbălăului” general de pe bulevard în parcarea Primăriei fiind o idee ce s-a dovedit ulterior a fi una neinspirată din multe puncte de vedere, deși, pentru evitarea scarificării bulevardului nu a existat alternativă anul trecut. Prin urmare, autoritățile au fost nevoite să ia această decizie neavând pe moment, practic, altă variantă pentru a scăpa bulevardul de circ și mizerie.

Și în acest an, Zilele Zalăului vor avea loc în același loc și, cel mai probabil în aceeași perioadă, respectiv 25 -27 august, însă, în privința invitaților nu se spune deocamdată nimic oficial. Deși, așa cum ar fi fost firesc, la această oră contractele cu artiștii ar fi trebuit să fie deja semnate – dacă ar fi fost vorba de invitați mai răsăriți, ca să nu ne mai gândim la artiști sau formații de aici sau de peste hotare, de calibru. Anul trecut, pe scena s-au perindat trupe din partea locului, artiști din țară, rămași disponibili după ce nu au prins pe nicăieri vreo ofertă, precum formații slab cotate sau de care nu a auzit nimeni. Au fost și câteva ansambluri de dans din Sălaj bine primite de public însă, așa cum știm, cei care vin la zilele orașului vor să mai vadă și altceva decât eternele formații sălăjene care, deși sunt apreciate și dorite, nu pot suplini total senzația dată de un spectacol cu un alt gen de muzică sau coregrafie decât cel popular, și nu înseamnă, nici pe departe, o distracție completă sau unanim dorită.

Așadar, dacă anul trecut au urcat pe scena nu foarte generoasă din parcarea Primăriei, artiști de la Palatul Copiilor Zalău, formații de dans clasic și popular din Sălaj și artiști de la Liceul de Artă Ioan Sima Zalău, și câteva nume expirate din muzica românească de altădată, concluzia generală în finalul acestor zile a fost dezamăgitoare, tocmai din lipsa diversității evenimentelor. Desigur, au mai fost aduși trubadurul Vasile Șeicaru,care n-a reușit să producă vreo senzație plenară, precum și formația Bosquito, o abonată a Zalăului, evident, în lipsă de altceva. Și cu asta, am mai bifat un eveniment cât se poate de “reușit”, din toate punctele de vedere, al autorităților locale.

Sălăjenii vor spectacole de calitate, nu artiști de mâna a doua, care fac playback sau sunt scoși de la naftalină

Municipalitatea sigur știe faptul că solicitarea (și oferta materială, desigur) a Municipiului, trebuie trimisă cu mai multe luni în urmă, dacă nu chiar cu un an înainte, în privința unor artiști de calitate. Altfel, dacă cei care se ocupă de organizarea evenimentelor fac acest lucru în ultima lună, șansele să ne cânte din nou Vasile Șeicaru  șlagărele anilor ’80, sunt maxime. Locul de desfășurare al evenimentului este oricum impropriu, însă nu avem altul nici acum, și nimeni nu se mai încumetă să transforme un bulevard oricum aflat într-o stare precară, într-un “wc public”, știut fiind cum se comportă unii participanți certați cu civilizația la aceste evenimente. Mai e și zgomotul, dar și fumul grătarelor, neajunsuri care i-au disperat, la propriu, pe locuitorii din Centru, an de an timp de aproape două decenii. Iar noua administrație nu a dorit să caute un loc mai bun.

Anul trecut s-a invocat scuza timpului scurt de la instalarea la putere și până la eveniment; a trecut însă, un an de atunci și locul a rămas același deci scuza inițială pică în acest an. Prin urmare, sălăjenii care vor dori să participe și în acest an la Zilele Zalăului ne-au transmis, în scris sau direct la redacție, faptul că doresc să aibă parte de un spectacol de calitate, vor ca Primăria să cheme artiști mai buni și mai apreciați în acest moment sau care, chiar dacă nu mai sunt pe un val uriaș, au o prestație artistică de calitate și își merită onorariul. Dacă spațiul este același pe care îl știm (confirmat deja de Primărie), un loc înghesuit și insuficient, la grămadă cu tarabe, mici și bere, toalete, scenă cu artiști, măcar spectacolul să fie un moment de atracție și care să ne facă să uităm faptul că sărbătorim orașul într-o parcare de instituție – lucru neîntâlnit nici în cele mai sărace comune din țară. Nu trebuie uitat că toate aceste evenimente sunt plătite de noi, zălăuanii – prin urmare ar trebui ținut cont și de dorințele cetățenilor sau de sugestiile lor, lucru total necunoscut municipalității care ia, și în această privință, decizii de “înaltă clasă”, cu ușile închise, pe banul nostru.

Așadar, soarta acestor spectacole va fi decisă de… nu se știe cine, zălăuanii nefiind nici măcar întrebați, printr-un gest logic din partea municipalității, pe cine și-ar dori să vadă în aceste spectacole.

Iar dacă Primăria va cheltui și în acest an banii destinați acestui eveniment așa cum i-a cheltuit și anul trecut, atunci rezultatul va fi același, un eșec pentru care vom scoate bani serioși din buzunar. Aviz “specialiștilor” din Primăria Zalău, care se vor ocupa de acest eveniment!

Banii sunt puțini, știm asta, – nici n-ar avea de unde să mai fie din moment ce consilierii locali fac acte de caritate pe banii noștri și îndeasă bani în buzunarul bisericilor din municipiu, în detrimentul altor lucruri care într-adevăr contează și au nevoie de finanțare – însă, așa cum știm, o minte isteață și practică nu are nevoie de sume uriașe pentru a face lucruri de calitate. Până una-alta, Primăria Zalău păstrează datele concrete pentru o viitoare conferință de presă și nu a dorit să ne ofere, pentru a păstra surprizele, mai multe amănunte. Așteptăm cu interes și sperăm ca surprizele să fie cât mai plăcute, atât noi cât și sălăjenii, cei pentru care Zilele Zalăului reprezintă în multe cazuri, singura distracție pe care și-o permit în această vară.

 

 

 

 

Comentarii

comments

9 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 11 mai 2017 at 20:50 - Reply

  Bine ca blocheaza drumul din fata primariei si a prefecturii pentru parcari fara nici o problema,si pentru o zilele zalaului nu se poate,pentru doua zile…

 2. Silvia 11 mai 2017 at 21:21 - Reply

  Ar putea sa nu mai organizeze deloc toată țiganiada. Sursa de mizerie și de zgomot

 3. Anonim 11 mai 2017 at 22:50 - Reply

  ‘Cateva nume expirate din muzica romaneasca’ , ,…chiar daca nu mai sunt pe un val urias au o prestatie de calitate si isi merita onorariul’ Deosebita exprimare! Un articol care lasa de dorit la aspectul exprimare. Nu cred ca exista artisti expirati in primul rand, iar in al doilea rand, consider ca preferintele muzicale nu se discuta. Faptul ca zalauanii isi doresc alt fel de eveniment, cu alti artisti sau alte genuri muzicale e fix partea a doua. Fiti totusi mai diplomati si mai de bun simt cand va alegeti descrierile…vorbim pana la urma de niste oameni, de niste artisti care au venit cu ganduri pozitive, sa faca spectacol, sa bucure un public cu muzica si prezenta lor. Mari sanse ca ei sa vada ,stralucitul’ articol si consider ca nu merita sa ii ‘lovim’ chiar atar de dur doar pentru faptul ca structura si continutul evenimentului nu coincid cu preferintele publicului.

  • Anonim 12 mai 2017 at 07:59 - Reply

   Degeaba căutam cuvinte plăcute, adevărul este cel expus. Spectacolele din ultimii ani au fost oribile! Niste raguseli si sunete ciudate s au numit recitaluri. O fi fost Seicaru bun acum 30 de ani însă din păcate reactia publicului a fost dezamăgitoare si asta spune tot. Acum.doi ani Anna Lesko a mimat la microfon, pana si versurile de pe CD le uitase. Iar Smokie am crezut ca este o pacaleala si ca au venit altui in locul lor, de nerecunoscut si sub orice limita de critica! Primaria poate sa facă un poll online, un sondaj, nu costa nimic. Zalauanii pot vota pe site ul primăriei ceea ce doresc, bineinteles din oferta disponibila si din ceea ce be permitem.

 4. Anonim 11 mai 2017 at 23:28 - Reply

  Avem banii de aruncat din impozitele noastre pe care le cresteti mereu.Mizeria din jurul tomberoanelor un va deranjeaza de loc.Luati exemplu de la oradeni unde se gospodareste normal orasul pt.toti locuitorii.La noi se organizeaza zilele orasului cate zile.? Una nu ar fi destul?

 5. Geo 12 mai 2017 at 08:25 - Reply

  Zilele orasului a fost si sunt ,o forma de scurs banii ,pentru deranjul unui cartier intreg cu sute de oameni nervosi care trebuie sa suporte o poluare fonica insuportabila cu indivizi care RAGESC cu statiile la maxim ,pt a acoperi lipsa de talent. De play bac ce sa mai vorbim ? Lipsa de respect total Unde pui ca locul duhneste apoi saptamani in sir de mirosuri de urina si…. Bani aruncati pe chiciuri de prost gust ,inclusiv alimentare si industriale,plus.….Dle primar opriti mascarada !!!!!

 6. Giani 12 mai 2017 at 12:33 - Reply

  Primarul se crede vedeta a schimbat locul de la prefectura cu locul de la primarie dupa cea furat destul si-a asfaltat drumurile la ferma lui de pirci din treznea dar aici a fost votat orcum e primul si ultimul mandat cu siguranta

  • Anonim 12 mai 2017 at 16:24 - Reply

   Referitora modul de exprimare..raman la aceeasi idee. Nu am nimic de comentat in legatura cu modul de organizare..adevarat ca lasa de dorit..Ma refeream strict la limbajul folosit intr un articol.

 7. Simona 12 mai 2017 at 16:24 - Reply

  Toata stima pentru decizia de a muta desfasurarea zilelor Zalaului in parcarea Primariei. Apreciez curajul acestei initiative. Ganditiva si faceti un calcul tinand cont de toate varstele ,cati din zalauani participa la acest ,,eveniment,, care dupa cum a mentionat cineva mai sus lasa in urma atat un gust amar cat si un miros urat.? Foarte,foarte multa populatie a fost deranjata de desfasurarea acestor ziele pe bulevard ,si foarte multi nici nu doresc sa participe. Cat despre investirea banilor in acte de caritate ,va sugerez sa cantariti bine lucrurile pentru ca acestea ,cantaresc mai mult in ochii lui Dumnezeu decat o placere de ,,o clipa”. Ori socotiti ca Dumnezeu contabilizeaza doar cererile si rugaciunile in caz de furtuni,calamnitati ,boli si inundatii ale orasului.? Purtativa cu frica si intelpepciune in timpul pribegiei voastre pe pamant si nu uitati de ziua in care FIECARE vom da socoteala .in fata lui Dumnezeu de binele sau raul pe care l_ am facut cat traim in trup. Aceste zile nu sunt decat “un bun “prilej de a mai adauga pacate in inima multor Zalauani .Poate pe viitor domnul Primar si consiliierii vor opta pentru anularea acestor activitati care nu ridica cu nimic orasul nostru.

Lasa un Raspuns »