Secretul din spatele unei partituri complexe

Pornind de la un exemplu din lumea Hollywood-ului, in persoana lui Stevie Wonder, putem observa cu usurinta faptul ca urechea muzicala poate fi un substituent excelent pentru orice alta lacuna in momentul in care vorbim despre muzica, in sensul ei general. Ideea centrala este reprezentata de faptul ca nu este obligatoriu sa deprindeti abilitatea de a citi o partitura de pian daca urechea muzicala va ajuta sa determinati, fara greseala, notele din cadrul unei melodii.

Da, acesta era lucrul magic pe care Stevie reusea sa il faca de fiecare data, oferindu-le celor din jur cu fiecare ocazie un moment muzical lipsit de imperfectiuni. Urmandu-i exemplul, ne-am gandit sa va propunem o varianta interesanta de a inlocui complexele partituri intalnite pe platforma www.freepianosheets.net, cu alternative scrise mult mai simple, dar utile.

In primul rand, aveti nevoie de trei lucruri esentiale, respectiv instrumentul propriu – zis, CD Player-ul pe care sa ascultati melodia pe care doriti sa o reproduceti, precum si cateva portiuni de hartie, taiate in mici dimensiuni. Pe hartiile amintite trebuie sa treceti in ordine setul de litere, pornind cu A si terminand cu litera C. Aveti nevoie de nu mai putin de patru astfel de seturi. Mai apoi, portiunile de hartie vor fi lipite pe clapele pianului, succesiunea incepand cu litera C. Ce reprezinta aceasta litera „C”? Rolul ei este acela de a evidentia nota cea mai joasa de pe claviatura, regasita in extrema stanga.

Mai departe, ceea ce trebuie sa faceti este sa incercati interpretarea gamei C major, care dupa cunostintele generale reprezinta cea mai simpla gama. In timp ce interpretati aceasta gama, degetele voastre vor atinge doar clapele de culoare alba, cele negre fiind responsabile pentru notele inalte care nu fac parte din aceasta gama. Pentru a indeplini urmatoarea etapa trebuie sa selectati un fragment dintr-o melodie care va place foarte mult, alegand un segment care contine instrumentul pe care doriti sa il aprofundati.

Dupa ce ascultati suficient de mult melodia respectiva, asigurat-va de faptul ca o puteti fredona fara sa va incurcati. Mai apoi, dupa ce ritmul nu mai este un mister, incercati sa fredonati fiecare nota in parte, trecand pe o bucata din hartie nota ce ii corespunde. Nu repetati procedeul pentru o succesiune mai mare de sapte note, caci s-ar putea sa va incurcati la inceput. Dupa ce impartiti intreg fragmentul in parti de cate sapte note, incercati sa cantati si voi in timp ce ascultati din nou melodia. Printr-o astfel de suprapunere o sa reusiti sa identificati notele gresite de pe foaie, pe care le puteti corecta.

Aceasta ar fi, in linii mari, strategia prin intermediul careia puteti canta o piesa fara partitura, o alternativa destul de facila pentru persoanele care au ureche muzicala, insa prea putina rabdare sa dezlege toate misterele partiturilor. Bineinteles, statutul lui Stevie Wonder este unul dificil de atins, insa prin munca si dedicare orice lucru devine posibil. Chiar daca la inceput el nu pare altceva decat un vis.

Leave a Comment