Otrava dulce din farfurii: Căpșunile, un pericol real pentru sănătatea noastră!

Căpșunile se numără printre cele mai consumate fructe ale verii. Sunt aromate, suculente și apetisante, așa că nimeni nu se mai gândește la pericolul pe care îl ascund aceste fructe cu aspect inofensiv. Ceea ce nu știu multe persoane este că ele sunt o bombă cu otravă.

Căpșunile, pe primul loc în topul fructelor periculoase
Cercetările în domeniu au scos la suprafață faptul că aceste fructe au un conținut ridicat de pesticide, ceea ce este destul de periculos pentru sănătatea noastră. Din nefericire, ele se află chiar în fruntea listei.
Studiul organizat de Environmental Working Group (EWG) se bazează pe testele realizate pe mai mult de 35.000 de soiuri de fructe și legume. Aceste analize au fost susținute și de Departamentul de Agricultură din Statele Unite. Merele ocupă al doilea loc în topul celor mai periculoase fructe și legume. Ele sunt urmate de nectarine, piersici, țelină, struguri, cireșe, spanac, roșii cherry, castraveți și ardei iuți.
Căpșunile ocupă locul fruntaș în privința pesticidelor: potrivit rezultatelor obținute, aproape 98 la sută dintre căpșunile testate au diferite tipuri de pesticide în compoziția lor, astfel că puține fructe pot fi consumate fără griji. Agricultura industrială utilizează des produse chimice, pentru a ține la distanță dăunătorii, dar și buruienile. Din păcate, acestea ne afectează în timp sănătatea.
Nimeni nu contestă faptul că aceste fructe de sezon au și beneficii pentru organism, însă pesticidele din compoziția lor le transformă într-un pericol pentru noi. Prin urmare, ele trebuie consumate cu moderație și, totodată, trebuie achiziționate doar din surse care îți inspiră încredere. De asemenea, dacă ai grădină, profită de acest spațiu pentru a le cultiva acolo. Vei avea numai de câștigat dacă vei consuma fructe din producția proprie.

Căpșunile, cele mai alergice fructe
Medicii nu recomandă căpşuna în alimentaţia copilului mai mic de un an, deoarece este un fruct cu un ridicat potenţial alergen. Alergiile la fructe sunt în mare parte ereditare, spun medicii.
Căpşunile sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Partea din fructe care determina apariţia alergiei este cel mai adesea coaja. Alergia alimentară este un răspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. În mod obisnuit, sistemul imun contribuie la menţinerea sănătăţii prin apărarea organismului împotriva atacului dăunător al bacteriilor şi viruşilor. În cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifică anumite alimente ca fiind dăunătoare şi produce o reacţie alergică în momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare apar în special la persoanele cu teren atopic, ceea ce înseamnă că au o tendinţă moştenită de a dezvolta reacţii alergice. Aceste persoane sunt predispuse să facă astm bronşic, diferite alergii şi o afecţiune a pielii, numită dermatită atopică.

Simptomele alergiei
Manifestările alergiei la fructe apar aproape imediat după ce copilul a mâncat respectivul aliment. Simptomele variază de la reacţii uşoare ca iritaţii locale (pustule) în zona pe care a atins-o fructul (în zona gurii) până la reacţii moderate ca: urticarie, iritaţii ale pielii, diaree, greaţă, vărsături, rinită alergică,conjunctivită alergică, crampe abdominale sau stomacale.
În cazuri foarte severe copilul poate intra în şoc anafilactic. Aceasta este o reacţie gravă a organismului la factorul alergenic care implică: umflarea gâtului sau limbii, dificultati de respiratie (gâfăială, imposibilitatea de a respira – hipoxie), scăderea tensiunii arteriale etc. Riscul este foarte mare dacă nu se actionează la timp.

Sunt bogate în calciu, magneziu şi potasiu
Chiar dacă sunt tot mai des incriminate de către specialiști, beneficiile asupra sănătăţii ale fructelor roşii deosebit de gustoase sunt numeroase. Asta în condițiile în care sunt achiziționate din surse de încredere. Conform specialiştilor, căpşunile sunt printre cele mai bogate fructe în vitamina C, conţinând 60mg de vitamina C în 100g de fruct (5-6 căpşune). De asemenea, conţin antioxidanţi puternici în lupta cu radicalii liberi, sunt bogate în calciu, magneziu, potasiu şi fier, dar şi minerale mai rare, de care organismul are nevoie: mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru. În afara de vitamina C, căpşunile sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B, îndeosebi de acid folic si vitamina B6, precum si vitamina K.

Alte virtuţi ale căpşunilor
Scad colesterolul şi trigliceridele. Fibrele pe care căpşunile le conţin ajută la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride din organism, prevenind astfel şi bolile de inimă şi acţionând ca adjuvant în hipertensiune. Tratează anemia, astenia şi insomnia. Fructele asigură o bună funcţionare a organismului, îl tonifică şi îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei şi a insomniei.
Ele previn malformaţiile fătului. Căpşunile conţin acid folic, o substanţă care previne apariţia malformaţiilor fătului şi care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestuia.
Au un indice glicemic scăzut. Polifenolii pe care îi conţin ajută la echilibrarea zahărului din sânge, un element foarte important pentru cei care suferă de diabet, mai ales în cazul celor care sunt dependenţi de insulină. În plus, căpşunele proaspete au un indice glicemic foarte mic: 25. Ajută în afecţiunile bilei. Datorită conţinutului lor de vitamina K, fructele au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficienţa hepatică şi la afecţiunile bilei.

Leave a Comment