Minivacanță de Rusalii: de joi până luni liber la relaxare

Florin Negoiţă 19 mai 2017 4
Minivacanță de Rusalii: de joi până luni liber la relaxare

Românii se vor putea bucura, la începutul lunii iunie, de o nouă minivacanţă de cinci zile. Astfel, începând de  joi 1 iunie 2017 prima zi de mini-vacanţă este Ziua Copilului, zi declarată zi liberă; vineri 2 iunie 2017 a fost declarată zi liberă întrucât se leagă de weekend; sâmbătă şi duminică 3 şi 4 iunie 2017 – weekend şi prima zi de Rusalii. Luni 5 iunie 2017 – a doua zi de Rusalii, zi liberă, de asemenea. Trebuie specificat faptul că anumite categorii de salariați nu vor avea liber, însă vor primi sporuri bănești sau o zi liberă, într-o altă zi stabilită de comun acord cu instituția. Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie. De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Un lucru foarte important pe care angajaţii trebuie să ţină cont este legat de munca desfăşurată în zilele declarate sărbători legale. Astfel, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii trebuie să primească pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, spor ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Următoarele zile libere în 2017 sunt 15 august — Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria), 30 noiembrie – Sfântul Andrei,1 decembrie – Ziua Națională a României, 25 decembrie, 26 decembrie – Crăciunul.

 

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 19 mai 2017 at 09:19 - Reply

  Minivacanta pentru bugetari, nu pentru cei care muncesc.

 2. Anonim 19 mai 2017 at 09:53 - Reply

  Vă dați seama dacă se dă liber a doua zi de rusalka, cîte zile libere vor fi dacă România devine stat teocratic?

 3. Tăunu 19 mai 2017 at 12:22 - Reply

  Anonimule, dacă eşti aşa ofuscat, păi de ce v-o mai trăbuit privaţî ?

 4. Anonim 20 mai 2017 at 07:24 - Reply

  Doamne da ce va mai rupeti voi la privat.

Lasa un Raspuns »