Mâncare tradiţională şi muzică populară la „Cina de Ignat”

Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria Zalău şi cunoscutul bucătar sălăjean Adrian Szucs îi invită pe cei interesaţi la un eveniment special, în cadrul căruia vor putea savura delicioase preparate tradiţionale specificice bucătăriilor zonelor istorice ale României.

„Cina de Ignat” se va desfăşura în perioada 10-12 noiembrie, în parcarea din spatele Primăriei, acţiunea având ca obiectiv, potrivit chef-ului sălăjean, atât promovarea reşedinţei de judeţ şi a bucătăriei sălăjene, cât şi a patrimoniului culinar românesc, a produselor locale şi a tehnicilor de preparare autentice. „Vom face preparate tradiţionale din porc, de la şorici, cârnaţi, tobă, caltaboşi ori maioş, la pulpă umplută, coaste la grătar, gulaş, ciorbe, fripturi la cuptor cu o varietate de sosuri, ciolan la grătar, tochitură moldovenească, dar şi tocăniţe ardeleneşti”, susţine Adrian Szucs. Celor prezenţi le vor fi oferite spre degustare 4.500 de porţii gratuite, după epuizarea acestora, doritorii vor putea achiziona contra cost preparatele gustoase.

Potrivit acestuia, în cadrul evenimentului vor fi organizate demonstraţii de bucătărie tradiţională, arhaică şi medievală, sesiuni de live cooking cu Divizia Master of Flames, precum şi concursuri interesante. Gospodinele sunt aşteptate să se înscrie cu murăturile pregătite pentru iarnă, în timp ce soţii acestora vor avea ocazia să îşi etaleze măestria în prepararea grătarelor. Organizatorii au anunţat că în parcarea din spatele Primăriei Zalău va fi gătit cel mai mare grătar, se va coace pâine într-un cuptor tradiţional şi se va face pălincă în cazan, după reţeta autentică. „Evenimentul se doreşte a fi o manifestare cu participare naţională în dorinţa acoperirii vidului în reprezentării artei culinare tradiţionale autentice din România la un nivel deosebit. Un canal potrivit pentru evocarea tradiţiilor culinare, a istoriei unei ţări, considerăm că îl reprezintă gastronomia, dorindu-se să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”, cu atât mai mult cu cât gastronomia a devenit în ultimii ani un motor relevant al turismului aferent culturii de masă. Festivalurile culinare strâng din ce în ce mai mulţi vizitatori, devenind manifestaţii cu potenţial turistic tip city-break”, precizează reprezentanţii Primăriei Zalău.

Manifestarea va fi completată cu cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti la Zalău – Cânt şi joc pe plai străbun, acţiune prin care municipalitatea urmăreşte să promoveze oraşul în scopul recunoaşterii şi intensificării potenţialului turistic.

Leave a Comment