Kendama, jocul care ne poate elibera copiii de “lanțurile” internetului

Un joc deosebit de popular pe mapamond, de multă vreme, a ajuns și pe meleagurile noastre și a devenit, așa cum se întâmplă cu orice joc cu impact la nivel mondial, foarte dorit atât de cei mici cât și de adulți. Bucuria cu care acest joc – Kendama – a fost primit la noi și nu numai, a fost uriașă, și nu doar pentru că este un joc foarte plăcut, antrenant și captivant, dar mai ales pentru faptul că reprezintă în acest moment o modalitate cu șanse mari de reușită, de a-i scăpa pe cei mici de fobia internetului, a telefoanelor și tabletelor, a jocurilor pe calculator. Revenirea la jocurile tradiționale pare să capete așadar tot mai mult teren, jocurile care implică activitate susținută, mișcare, satisfacție și aduc un beneficiu uriaș dezvoltării armonioase a corpului și a minții, deopotrivă.

Pentru cei care nu au auzit de Kendama trebuie menționat faptul că acest joc este, în alte părți, aproape un stil de viaţă şi provoacă „dependenţă”. Este un joc complex ce implică atât activitate fizică, mișcare, efort (la nivel lipsit de pericol) dar și o concentrare din partea jucătorului, folosirea și mai ales dezvoltarea unor abilități care altfel nu au șanse să fie îmbunătățite. Odată prins jocul, vei putea face oricâte trucuri cu Kendama, dacă îţi laşi îndemânarea şi imaginaţia să se desfășoare, și trebuie să știți că pentru început se pot învăța până la 300 de trucuri, pentru ca cei avansați să ajungă, după posibilitățile și dorința fiecăruia, la peste 50.000 de trucuri.

Jucăria Kendama a apărut în secolele XVII-XVIII, nu se știe cu exactitate când, iar jocul care a inspirat Kendama este originar din Franţa și se numește Bilboquet, joc a cărui denumire înseamnă „cupă şi bilă”. Însă kendama este jocul care, în timp, a devenit popular. Kendama este un joc de coordonare, concentrare și strategie. De obicei, jocul Kendama este recomandat copiilor peste 4 ani și, evident, oricărui adult. Această jucărie tradiţională japoneză, confecționată din lemn care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, a ajuns în scurt timp o jucărie pentru toate vârstele. Există multe variante ca dimensiune, culoare, cu motive pictate, desene geometrice etc însă jocul este practic același.

 Din ce este compusă jucăria

O Kendama originală costă de la 70 de lei şi poate ajunge să coste chiar până la 250 chiar 300 lei dacă vorbim despre variantele care au dimensiuni mai mari. Există și kendama fabricate de diferite firme care, deși nu sunt originale, satisfac un nivel de cerințe destul de ridicat. O kendama este compusă în primul rând din „ken” care este mânerul şi din „tama” care este bila de lemn. De aici, și denumirea jucăriei. Cele două părţi, ken şi tama, sunt legate între ele printr-un fir textile denumit „ito”.

Corpul kendama, ken, are două cupe de dimensiuni diferite şi un vârf, iar la capăt are o altă cupă. Vârful corpului ken se numeşte „kensaki”, iar cupa de la partea opusă se numeşte „Chuzura”.

Cele două cupe sunt de dimensiuni diferite: cea mare se numeşte Ozara, iar cupa mică se numeşte Kozara. Traversa de pe Ken pe care sunt situate cele două cupe se numeşte Sorado. Gaura din bilă, din tama, se numeşte „ana”. Obiectivul principal în jocul cu Kendama este de a îţi coordona corpul pentru a prinde tama (bila) cu diferite părţi ale mânerului ken. Pentru a face acest lucru, mai ales odată ce mișcările și variantele devin se complică, va fi nevoie de o bună coordonare a părţii superioare a corpului cu partea inferioară. Mâinile sunt cele care execută mişcările, pe când picioarele sunt cele care ridică sau coboară bila, tama.

Deşi jocul de Kendama pare foarte simplu, dacă urmărești un tutorial video ori îți este explicat. În realitate este de dificultate cel puţin medie, anumite variante de joc și mișcări fiind cu adevărat dificile. Cei care doresc să se inițieze în acest joc pot începe cu cele mai simple mișcări: prinzi bila de lemn în cupa cea mare şi reuşeşti să o menţii, prinzi bila de lemn în cupa cea mică şi reuşeşti să o menţii, prinzi bila de lemn în cupa opusă vârfului sau prinzi cupa direct în vârf.

Atunci când ajungi la un nivel mai avansat, jocul poate căpăta un nivel de dificultate ridicat însă acest lucru rămâne la latitudinea fiecărui utilizator. La nivel mondial, sunt cunoscute mii de trucuri pentru Kendama, chiar și doar câteva îți vor lua timp dacă dorești să le stăpânești. Odată ce avansezi, se pot inclusiv schimba regulile – sunt trucuri Kendama unde trebuie să ţii de bilă şi să prinzi vârful mânerului în gaura bilei. Dacă ajungi la nivelul de maestru, există şi numeroase competiţii naţionale şi internaţionale de Kendama la care poţi participa şi în care se testează rapiditatea, îndemânarea, imaginaţia.

Beneficiile Kendama pentru toate vârstele

Chiar dacă provoacă ceea ce numic, în mod correct sau nu, ”dependenţă”, părinţii din întreaga lume îşi încurajează copiii să se joace cu acest joc, tocmai pentru că preferă să îşi vadă copiii ”lipiţi” ore în şir de o jucărie de îndemânare decât de un calculator şi un joc video. Amploarea pe care fenomenul telefoanelor mobile smart, al laptopurilor, jocurilor, au luat-o în ultimii ani este alarmantă. Iar efectele din ce în ce mai greu de remediat, cu consecințe nefaste asupra personalității copilului, a viitorului său. Astfel încât, apariția unui joc care să implice atât îndemânare fizică cât și punerea a contribuție a creierului și a imaginației, nu pot fi decât salutare pentru fenomenul internetului la purtător, cu care mulți părinți se confruntă neștiind ce să mai facă și cum să-l stopeze.

În plus, jocul cu Kendama are numeroase beneficii evidente atunci când este practicat cu regularitate, atât de către copii, cât şi de către adulţi: Îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână; îmbunătăţeşte îndemânarea; ajută la un mai bun echilibru și îmbunătăţeşte reflexele; exersează abilităţile strategice – întrucât coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată bine anterior. Jocul poate fi achiziționat din magazinele online sau din magazinele de jucării. Un site în care oferta de kendama este generoasă, atât ca prețuri cât și ca modele, este aici .

 

Leave a Comment