Ateliere interactive pentru copii, de „Noaptea cercetătorilor europeni”

Ştiinţa iese în stradă pentru al patrulea an consecutiv, în cadrul unei noi ediţii a Nopţii Cercetătorilor Europeni, organizate de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Colegiul Naţional „Silvania”, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu”, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” şi Palatul Copiilor Zalău.

Activităţie se vor derula pe parcursul a trei zile, startul fiind dat joi, 27 septembrie, la ora 15, la Muzeul de Istorie, când va fi lansată cartea interactivă „Iuliu Maniu, povestea unui destin de excepţie”, un instrument interactiv de proiecţie multimedia cu 20 de pagini cu texte, imagini, animaţii 3D şi filmări, despre cele mai importante elemente din viaţa marelui om politic. „Dacă la nivel naţional s-a simţit nevoie expunerii pe două zile, 28 şi 29 septembrie, noi furăm puţin startul şi începem în 27 septembrie, când, ca un preambul la Noaptea Cercetătorilor Europeni, ne propunem lansarea publică a unui alt proiect din Programul Centenar, respectiv Cartea interactivă „Iuliu Maniu, povestea unui destin de excepţie”. Este un instrument gândit ca o formă modernă de promovare a rezultatelor cercetării ştiinţifice şi de aceea am considerat că este un bun preambul la ce se întâmplă în 28 septembrie”, a precizat Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău.

În următoarele două zile, în intervalul orar 12-17, manifestările vor continua pe platoul de marmură, acolo unde organizatorii vor pregăti diverse ateliere interactive, dedicate în special segmentului tânăr de public, în cadrul cărora cei interesaţi vor putea construi un templu, vor face mozaic roman, vor prepara leacuri din plante, vor admira experiementele pregătite de elevii şcolilor partenere. În plus, publicul va avea ocazia să călătorească virtual în lumea civilizaţiei romane, prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală. „Este şi o metodă de a promova expoziţia Clio High Tech”, susţine managerul.
În 28 septembrie, de la ora 19, publicul este invitat în biblioteca Muzeului „La ceai cu cercetătorii”, în cadrul unei întâlniri relaxante cu specialiştii instituţiei, prilej pentru a afla detalii spumoase, neprevăzute şi hazlii din spatele activităţii de cercetare ştiinţifică.

Leave a Comment