Află când va fi următoarea minivacanţă pentru români

După cele patru zile libere de Paşti 2018, următoarea minivacanţă pentru unii angajaţi români este de Rusalii, care în acest an sunt sărbătorite în 27 mai. Potrivit legislaţiei în vigoare, şi a doua zi de Rusalii este liberă, astfel că va fi weekend prelungit, de trei zile. În aceeași săptămână, vineri, românii au din nou liber pentru ziua de 1 iunie. Astfel, dacă autoritățile vor lua o decizie în acest sens, românii ar putea avea o vacanță de 9 zile.

Ce sunt Rusaliile

Sărbătoarea de Rusalii în calendarul ortodox este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi este extrem de importantă pentru toţi creştinii. Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica de Rusalii, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii. În credinţa populară, sărbătoarea de Rusalii reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Zile libere până la sfârşitul anului 2018

1 mai (marţi), Ziua Muncii;

27 mai (duminică) şi 28 mai (luni), prima şi a doua zi de Rusalii;

1 iunie (vineri), Ziua Copilului;

15 august (miercuri), Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie (vineri), Sfântul Apostol Andrei;

1 decembrie (sâmbătă), Ziua Naţională a României;

25 decembrie (marţi) şi 26 decembrie (miercuri), prima şi a doua zi de Crăciun.

La acestea se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Aceste zile libere nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Acordarea zilelor libere se face de către angajator. Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

One Thought to “Află când va fi următoarea minivacanţă pentru români”

  1. Anonim

    Mini vacante….vacante…si iar vacante…Ce bine este sa fii bugetar! La privat se lucreaza in aceste zile.

Leave a Comment