Ziua Culturii Nationale, la Zalau

Magazin Salajean 12 ianuarie 2012 0

Ziua Culturii Nationale, la ZalauZiua Culturii Nationale va fi marcata si la Zalau. Evenimentul va debuta vineri, 13 ianuarie, la Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, unde, de la ora 11, va avea loc o serie de manifestari culturale. Despre aceste actiuni au oferit informatii, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, amfitrionii acestor activitati, respectiv, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj-Doina Cocis, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau-Corina Bejinariu, directorul Bibliotecii Judetene Salaj-Florica Pop si directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj-Daniel Sauca.

Cea de-a doua editie a Zilei Culturii Nationale este organizata la nivel de judet, in parteneriat, de catre institutiile amintite, precum si cu implicarea Consiliului Judetean Salaj si a Inspectoratului Judetean Scolar Salaj.

La Sala Porolissum a CJ, vineri, de la ora 11, reprezentantii MJIA din Zalau vor prezenta impactul femeilor salajene asupra vietii culturale din mediul rural in secolele XIX-XX. Prelegerea Reuniunea femeilor romane salajene – un model de asociatie culturala (1881-1940) va fi sustinuta de cercetatorul stiintific Marin Pop, care va aminti de roadele activitatii culturale in Salaj si in Transilvania a primei presedinte a acestei asociatii, Clara Maniu (mama lui Iuliu Maniu)-reprezentanta de seama a miscarii feministe ardelene de la sfarsitul secolul al XIX-lea, de la a carei nastere s-au implinit in 10 ianuarie 170 de ani.

In acelasi cadrul, va fi organizata de catre reprezentantii BJ Salaj, expozitia Cultura nationala in carti de referinta, va fi prezentat filmul Nume, creatii, cuvinte…din si despre Cultura Nationala si se va vorbi despre biblioteca, pastratoare a zestrei culturale a neamului romanesc. Dupa cum a aratat directorul BJ, actiunile dedicate acestei sarbatori au debutat la inceputul saptamanii, de cand au fost organizate (la sectiile de relatii cu publicul) expozitii dedicate marilor opere ale culturii romane, precum si o prezentare a productiei editoriale salajene din anul 2011 (la Sala Scriitorilor salajeni). Bibliotecarii din Zalau invita, duminica, publicul la sala de lectura intre orele15-17 la o lectura si auditie din marea opera a genului romanesc; in perioada 16-22 ianuarie vor avea loc in scoli din Zalau (partenere ale BJ) prezentari de carte si filme cu tema Mihai Eminescu si mari opere din cultura romana, iar in intervalul 12-22 ianuarie vor fi organizate in toate bibliotecile publice din judet expozitii tematice si activitati culturale.

Despre aparitiile editoriale din Salaj s-a vorbit, zilele trecute si in Satu Mare, unde Daniel Sauca a participat la un eveniment similar dedicat Zilei Culturii Nationale. Directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj a prezentat productiile editoriale ale scriitorilor salajeni si cartea Brancusi dupa Brancusi, semnata de Ioan Viorel Badica, aparuta in 2011 la editura Caiete Silvane. Vineri, la Sala Porolissum a CJ, in cadrul actiunilor dedicate Zilei Culturii Nationale doua eleve de la Colegiul National Silvania din Zalau vor recita din versurile lui Mihai Eminescu, iar Rodica Pop Seling va sustine un recital de romante, acompaniata de membrii Ansamblului Mesesul al CCA Salaj. Daniel Sauca a facut cunoscut ca, sub acelasi generic, in 17 ianuarie la Scoala Gimnaziala din Horoatu Crasnei va avea loc traditionala manifestare culturala Sub Steaua lui Eminescu, cand, in premiera la nivelul judetului, se va desfasura un concurs de recitari din lirica eminesciana.

Un moment asteptat, Gala Premiilor Culturale Salajene, editia a II-a, va avea loc vineri, 13 ianuarie, de la ora 17, si va fi urmat de Balul Culturii Salajene. La acest eveniment sunt invitate, asa cum a aratat Doina Cocis, 300 de persoane, personalitati ale culturii salajene si nu numai, promotori ai culturii sau finantatori ai actului de cultura. Vor fi inmanate, de catre secretarul de stat din Ministerul Culturii, Vasile Timis, 17 diplome de excelenta si 34 de premii de onoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »