Visul din vis, niste ganduri…

Magazin Salajean 5 decembrie 2011 0

La jubileul sau (50 de ani de viata), cuprins de vise si, totusi, lucid, napadit de ganduri, dar realist, Ioan Vasile BULGAREAN a ajuns la al treilea volum de versuri : « Visul din vis – niste ganduri… » (Editura Silvania. Zalau – 2011). Primele doua au fost intitulate «Dor de voi »(2008) si «Saloanele iubirii»(2010), iar toate trei s-au bucurat si se bucura de multe aprecieri, conturand profilul poetic al simleuanului nascut in Zalnocul salajean, la 14 ianuarie 1961.

Cu acest titlu surprinzator de atractiv, cel de-al treilea volum este prefatat de prof. Dumitru Corbeanu – directorul Centrului Cultural din Simleu Silvaniei si, in cele 122 de pagini, cuprinde 31 de ganduri izvorate din 72 de…vise. Printre ganduri, regasim: dragostea e sentimentul care vine in galop si dispare in varful picioarelor; cel mai trist lucru in dragoste e sa fii in plus, acolo unde erai totul; toate apele de pe pamant s-au suparat cand a fost inventata oglinda; e bine sa visezi, dar este important sa stii cand sa te trezesti din vis. Printre vise, se afla: visul din vis; clopote mute; visul orbului; pacatul permis; stropi de soare; amintiri despre viitor; lacrimi inghetate.

Recentul volum reprezinta peregrinarile launtrice ale autorului, intr-o lume onirica. Totusi, dincolo de intortocherea viselor poetului, se resimte trairea evenimentelor in mod real, in jurul a tot ceea ce reprezinta familia sa si nu numai. In plus, se observa ca, toate gandurile au in centrul atentiei conditia spirituala si nu pe cea a poetului impovarat material. Rafinamentul exprimarii autorului confera un « sarm » aparte citirii fiecarui vis din aceasta multime de ganduri destainuite cititorului. Cartea cu pricina reprezinta o certitudine a maturitatii lui Ioan Vasile Bulgarean, impresionand prin ingeniozitatea exemplificarii fiecarui gand. Volumul este scris cu destula virtuozitate stilistica si, imbinand armonios oniricul cu autenticul de zi cu zi, poetul ne ofera oportunitatea sa reflectam la « visul din visele lui».

Remarcabila mi se pare fantezia autorului adusa in realitate prin talentul sau de poet matur si, de aceea, aceasta carte trebuie citita si recitita « da capo al fine » si nu uitata pe un raft oarecare de biblioteca. In acest context, Dumitru Corbeanu, cu prilejul prezentarii volumului si pe autorul lui, spunea : « […] Acest volum ne pune in fata unui creator care a facut ucenicia slovelor, care stie sa faca versul sa vibreze, imaginea sa doara sau sa te urce pe culmi nebanuite ale esteticului, care face versul sa cante cu o muzicalitate aparte, specifica celor care viseaza color.[…]”. Aceleasi cuvinte de apreciere au venit, cu prilejul lansarii acestui volum, din partea ing. Septimiu Catalin Turcas – primarul urbei de sub Magura Simleului, a lui Viorel Creteanu, precum si din partea mea. Iata unul dintre visele poetului: Lacrimi inghetate: „Nu visa prea mult / visand, / uitarea se va intoarce / cu lacrimi inghetate / si spini de flori. / Nu visa prea mult / in somn, / viseaza treaza / si asa, nu vei muri / niciodata”.

Asadar, acestea sunt cateva cuvinte graitoare despre acest volum de poezii si despre autor, poetul Ioan Vasile Bulgarean, un om, pe cat de inteligent si de rafinat, pe atat de inspirat si de sensibil la tot ceea ce-l inconjoara, care a promis – solemn – ca va continua sa „viseze”, pentru ca : „Cine cultiva vise traieste vesnic”(Alberto Casiraghi, n. 1952 – scriitor italian).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »