Un spectacol folcloric grandios, pe masura unui public sensibil si receptiv

Magazin Salajean 8 decembrie 2010 0

Un spectacol folcloric grandios, pe masura unui public sensibil si receptivPublicul salajean a beneficiat, zilele trecute, de un spectacol folcloric grandios, care a demonstrat farmecul inegalabil al obiceiurilor si traditiilor populare, al cantecului si al portului popular romanesc.

Astfel, in perioada 29 noiembrie – 1 Decembrie 2010, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, s-a desfasurat etapa finala a Festivalului de Folclor Cantece Dintotdeauna ce se inscrie intr-un proiect multicultural mai amplu, intitulat De Dragoste, De Neam, De Tara. Timp de trei zile, peste 300 de membri ai unor ansambluri folclorice si grupuri vocale, solisti si instrumentisti ce evolueaza in cadrul celor 52 de Case de Cultura ale Sindicatelor de pe cuprinsul intregii tari au incantat realmente spectatorii, determinandu-i sa retraiasca, la cea mai inalta intensitate, momente de adanca emotie si vibratie patriotica, redesteptand sentimentul demnitatii nationale. Reprezentanti ai Transilvaniei, Moldovei si Tarii Romanesti au prezentat dansuri populare specifice sau vechi obiceiuri de nunta proband faptul ca sangele viu al traditiei nu a fost uitat, ca el mentine in viata sufletul unei natiuni puternice.

Nu intamplator, ultima zi a Festivalului a reprezentat apogeul acestei reusite manifestari si a coincis – in mod fericit – cu Ziua Nationala a Romaniei. O sala arhiplina, cu un public mai mult decat civilizat, entuziast si sensibil, i-a aplaudat pe fidelii profesionisti de la Ansamblul Artistic Porolissum sau pe talentatii reprezentanti ai Ansamblului Folcloric Columna din Zalau si i-a aclamat, indelung, la scena deschisa, pe inegalabilii Dumitru Farcas, Dinu Iancu Salajeanu, Mioara Velicu (recitalurile lor au fost extraordinare!), precum si pe laureatii Festivalului: Ansamblul folcloric Campia Romana – Alexandria, Ansamblul folcloric Rapsodia Muresana – Arad, Grupul folcloric Doruri Muscelene – Muscel, Ansamblul folcloric Chindia – Ploiesti, Ansamblul folcloric Margineanca – Botosani, Orchestra populara a Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, Grupul vocal Feciorii Bihorului – Oradea; solistii vocali Luiza Dumitra – Craiova, Laura Erhan – Campulung Moldovenesc, si Alexandra Chira – Zalau.

Asadar, un spectacol de folclor autentic si un public pe masura care onoreaza deopotriva Zalaul si judetul Salaj, constituindu-se intr-o frumoasa carte de vizita. Felicitari tuturor acelora care au contribuit la buna organizare si desfasurare a Festivalului (Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania, Primaria si Consiliul Local al Municipiului Zalau, Prefectura Judetului Salaj, Consiliul Judetean Salaj si Casa Municipala de Cultura Zalau) si

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »