Un inginer salajean de la Polul Nord s-a apucat sa scrie

Magazin Salajean 11 ianuarie 2007 0

Un inginer salajean de la Polul Nord s-a apucat sa scrie

Scriitorul Ioan Cosmuta a fost prezent zilele trecute la Zalau, in sala de lectura a Bibliotecii Judetene IIonita Scipione BadescuI pentru lansarea celei de-a doua carti a sa, IRomania mea, Canada mea!I Cartea se adreseaza tuturor categoriilor de varsta si surprinde momente esentiale din viata autorului, traite succesiv, in Romania si Canada. Este o confesiune sincera, puternic ancorata in real, scrisa Icu rigurozitatea tehnica si cu raceala calculelor inginerestiI (Constantin Mustata), alcatuind un veritabil ghid pentru tinerii romani care doresc sa emigreze. Editia este ingrijita si prefatata de lectorul Constantin Mustata si editata la editura IAntim IvireanulI.

IEste o carte-document, o viata scrisa cu sufletul, care se citeste pe nerasuflate, adresandu-se, in egala masura, atat celor interesati de istoria santierelor hidroenergetice romanesti din ultimul sfert al veacului trecut, dar, mai ales, candidatilor la imigratie, carora li se transmit mesaje de mare bun simt: nicaieri in lume, si nici in Canada, nu umbla caini cu covrigi in coada, dar, prin pregatire si vointa exemplare, pot fi castigati. Iar experienta autorului poate fi un indrumar util pentru cei care isi cauta drumul in viata.I (Constantin Mustata, Pagini dintr-un posibil roman).

Ioan Cosmuta traieste in Canada, dar este originar din Glod, comuna Galgau, judetul Salaj, este de profesie inginer, expert in constructia de hidrocentrale (a participat la constructia hidrocentralei Portile de Fier). Pleaca in Canada la varsta pensionarii, si, la varsta de 64 de ani devine student la zi, pentru echivalarea titlului ingineresc din Romania cu ordinul ingineresc din Canada. La aproape 70 de ani ajunge sa profeseze in Peninsula Labrador, Canada, aproape de Polul Nord. Este membru al Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada, vizitand Romania si locurile natale odata la doi ani.

Odata cu lansarea acestei carti, Ioan Cosmuta a fost numit cetatean de onoare al comunei Galgau, iar colegii de breasla de la Cluj i-au inmanat o diploma de onoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »