Un an de la sfintirea Bisericii Sfantul Arhidiacon Stefan din Zalau

Magazin Salajean 13 decembrie 2011 0

In Sfanta Carte scrie sa te feresti a-ti aduce arderile de tot in orice loc s-ar intampla, ci numai in locul acela pe care il va alege Domnul Dumnezeu, iar lui Moise ii porunceste: sa-mi faci locas sfant si voi locui in mijlocul lui Cortul si toate vasele si obiectele lui sa le faci dupa modelul ce-ti vor arata Eu; asa sa le faci (Iesirea 25,8). Din Vechiul Testament sunt date lui Moise toate randuielile privind Sfanta Sfintelor, chivotul legii, sfesnicele, altarul jertfelor. Noi, crestinii, avem drept loc de inchinare Sfanta Biserica, special construita, cu o forma si arhitectura speciale, impodobita, cu sfintele icoane care ii reprezinta pe sfinti, asa incat in Casa Domnului a sta, in cer ti se pare a fi!

Minunatele nostre manastiri, unele construite drept capodopere ale artei universale, bisericile care vegheaza si infrumuseteaza fiecare sat romanesc, alcatuiesc Gradina Maicii Domnului. Unele si-au legat numele de ctitoria unui domnitor, dar cele mai multe au fost construite prin jertfelnicia si daruirea acestui popor credincios, deci au ctitor anonim si inchid in ziduri banutul vaduvei, pe langa donatiile celor mai avuti.

Corul Gloria Dei a avut bucuria si binecuvantarea de la Dumnezeu de a participa la punerea pietrei de temelie a patru biserici in Zalau (1990 – Sfanta Vinere, 1995 – Sfantul Stefan, 2001 – Nasterea Maicii Domnului si 2009 – Sfantul Nicolae), nestiind in acele momente care va fi vrerea si lucrarea Donului, ca vom participa si la tarnosirea uneia dintre ele, in care am cantat aproape 14 ani. Pregatirile pentru constructie, alegerea locului si intocmirea proiectului a durat aproape doi ani, iar apoi, intre anii 1995 si 2010 Biserica s-a ridicat si s-a infrumusetat cu fiecare zi ce a trecut, prin grija si neodihna parintelui paroh, protopop Stefan Lucaciu, iar apoi, in ultimii sase ani si cu ajutorul parintelui Ioan Coste. Credinciosii din parohie si din oras, au fost mereu alaturi. Se zice ca celui care zideste o biserica, Dumnezeu ii iarta pacatele si il mantuieste.

Sfintirea lacasului de cult este un eveniment unic si cel mai important in viata unei biserici. Este o slujba speciala, inaltatoare, cand Duhul Sfant coboara peste preoti si mireni; la sfintirea Templului lui Solomon slava lui Dumnezeu a umplut casa.

Tarnosirea Bisericii Sfantul Stefan in ziua de 27 decembrie 2010, in ziua sfantului Arhidiacon Stefan (ocrotitorul acestui sfant lacas) s-a savarsit prin participarea a doi arhierei, Prea Sfintitul Petroniu-episcopul Salajului si Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut-arhiepiscopul Alba-Iuliei, azi mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a unui sobor de preoti, a doua coruri: Laudamus Deum si Gloria Dei si a unui mare numar de credinciosi. Una din bucuriile duhovnicesti a constituit-o prezenta Sfintelor moaste (particele) ale Sfantului Arhidiacon Stefan, aduse de la Manastirea Secu, prin demersurile speciale facute de parintele Ioan Coste. Dupa oficierea Sfintei Liturghii, I.P.S. Andreicut ne-a umplut inimile cu invatatura crestina despre sarbatori si traditii, iar domnul ministru secretar de stat. V. Timis a apreciat valoarea religioasa si artistica a lucrarilor de arhitectura si pictura, care fac parte din patrimoniul cultural al Salajului. PS Petroniu a acordat parintelui protopop Stefan Lucaciu, in semn de pretuire, Crucea Salajeana-distinctie nou instituita de Episcopia Salajului si a inmanat dimplome de apreciere Consiliului Parohial in frunte cu primul epitrop economist dr. Vasile Padurean, Corului Gloria Dei si unor persoane (patroni) care au contribuit cel mai mult pentru biserica. Splendoarea si reusita acestui fericit eveniment, intr-o frumoasa zi de iarna, au fost date de cele oferite de Sfanta Biserica (Liturghie Arhiereasca, pliant si calendar cu insemnele bisericii), dar si de buna organizare, incat cele sfinte cu cele lumesti, sa fie deopotriva bucurii pentru toti credinciosii prezenti; cele ale Mariei si ale Martei sa ii bucure pe toti.

Vom incheia cu nadejdea ca Domnul va auzi toate rugaciunile ce se vor inalta aici, asa cum ne spune in Paralipomena capitolul 7: Acum ochii Mei vor fi deschisi si urechile Mele vor fi cu luare-aminte la rugaciunea ce se va face in locul acesta. Caci am ales acum si am sfintit templul acesta, pentru ca sa fie numele Meu acolo in veci

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »