Susanna Proskura, in concert la Zalău

Magazin Salajean 27 septembrie 2011 0

Susanna Proskura, in concert la Zalău

Soprana Susanna Proskura din Germania va susţine astăzi, la Zalău, un concert extraordinar de muzică clasică, operă şi lieduri. Reprezentaţia va avea loc de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău in cadrul manifestărilor Festivalului Artelor Muza Fest. Interpreta germană va evolua alături de soprana Timeea Szentkiraly din Zalău.

Aşa cum a subliniat ieri, in cadrul unei conferinţe de presă, Attila Szabo din cadrul Muzeului de Istorie şi Artă din Zalău, la acest festival, la secţiunea arte muzicale, au fost invitate atat personalităţi marcante ale muzicii din afara ţării, cat şi artişti locali.

Cele două soliste vor interpreta alternativ cate două piese muzicale, cunoscute, sau mai puţin familiare publicului zălăuan şi vor fi acompaniate la pian de prof. Ciprian Ghiurco. Susanna Proskura a menţionat, in cadrul conferinţei de presă, că a inceput să desluşească tainele muzicii cand avea opt ani, a optat pentru muzica de operă şi in ultima vreme a concertat in Cuba, Austria, China, Letonia, Olanda, Italia, iar vineri se va afla la Oradea tot pentru a susţine un concert. La Zalău aşa cum a anunţat ieri, va interpreta melodii in diferite limbi, italiană, franceză, poloneză şi romană, avand crezul că reuşeşte să se apropie mai mult de public şi de specificul său cantand in limba ţării gazdă. Timeea Szentkiraly a dezvăluit, ieri presei locale că a studiat atat muzica, canto, cat şi psihologia, in ultimul an lucrand ca şi consilier şcolar, dar se pare că, in final va alege cariera muzicală.

Fiind un concert de mare anvergură, atat in ceea ce priveşte necesarul logistic specific, cat şi prezenţa unei personalităţi de renume a genului, evenimentului muzical i s-au alăturat renumite companii, cum sunt Simex, Fibrex, Subaru, Comfrig, Briliant Plaza, iar sponsorul principal al concertului din Romania fiind compania de transport aerian MALEV din Ungaria.

Avand in vedere condiţiile specifice ale unui concert de acest gen susţinut la Zalău, preţul unui bilet este de 25 lei, acesta putand fi cumpărat de la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Green Club sau de la agenţii de bilete din cadrul Colegiului Naţional Silvania, respectiv Liceul Pedagogic. Biletele se pot rezerva la telefon 0752-832049, alte informaţii pot fi oferite la telefoanele 0260-611065 şi 0746-032432.

Potrivit informaţiilor primite de la Ciprian Ghiurco, la doar 26 de ani, tanăra soprană Susanna Proskura este deja o voce recunoscută la nivel internaţional. Cantă la trei instrumente – flaut, pian şi fluier şi vorbeşte fluent nu mai puţin de cinci limbi: germana, engleza, italiana, franceza şi poloneza.

Absolventă a Universităţii de Muzică şi Arte Dramatice din Munich, unde a studiat cu reputata Sylvia Greenberg, artista a cules mulţi lauri la renumite concursuri naţionale şi internaţionale de canto.

Şi-a inceput cariera muzicală la o varstă fragedă, la doisprezece ani era deja eleva distinsei profesoare Elisabeth Bengtson Opitz la Universitatea de Muzică din Hamburg. Printre premiile bifate in copilărie se numără şi cele de la prestigioasele concursuri Jugend Musiziert şi Koester Classical Award. Incă din liceu, a beneficiat de bursa Erwin Baer Fondation şi s-a implicat in teatru alături de CCH Hamburg, Laeiszhalle.

Proskura a interpretat rolul toboşarului in

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »