Sfanta ciomageala intre biserici

Magazin Salajean 4 decembrie 2006 0

Sfanta ciomageala intre bisericiGreco-catolicii nu renunta la solicitarea de a li se restitui toate bunurile confiscate, in timp ce PD si PSD incearca sa transeze legislativ partajarea bunurilor care ar apartine si ortodocsilor si greco-catolicilor

Disputele in ceea ce priveste bunurile care au apartinut cultului greco-catolic continua. Si cu procese. Cu initiative legislative. Cu declaratii. Lucrurile, oricum, nu sunt lamurite. Va prezint astazi ceea ce s-ar putea constitui intr-un serial privind aceasta spinoasa problema.

Doua initiative legislative asemanatoare

Un grup de deputati PSD, in numele carora semneaza deputatul PSD de Salaj, Filonas Chis, au inaintat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor un proiect de lege pentru partajarea patrimoniului comun al cultelor ortodox si greco-catolic. Proiectul deputatilor PSD zice cam asa: In localitatile rurale unde exista comunitati parohiale de ambele confesiuni, constituite ca persoane juridice, bunurile sacre, locasul de cult, casa parohiala, cimitirul si terenurile aferente devin proprietatea cultului majoritar, cultul minoritar urmand sa fie despagubit de catre cultul majoritar proportional cu valoarea respectivelor bunuri, pe baza evaluarilor facute la data partajarii patrimoniului ; in situatia in care cultul minoritar este lipsit, total sau partial, de bunurile sacre prevazute la art. 1, statul roman ii va asigura terenuri si sprijin financiar pentru construirea celor necesare, cu participarea voluntara a cultului majoritar proportional, in spiritul intrajutorarii fratesti, inclusiv cedarea celei de a doua biserici, acolo unde exista. In proiect se mai spune ca partajarea se va face pe criteriul proportionalitatii, reperul fiind ultimul recensamant al populatiei si ca, virgula, catedralele eparhiale apartin cultului pe seama si in numele caruia au fost ctitorite initial. Pe de alta parte, exista un proiect de lege initiat de trei deputati PD, Aurel Zegrean, Ioan Oltean si Daniel Buda, proiect in care se arata, ca si in cel mentionat mai sus, ca, virgula, catedralele vor ramane in proprietatea bisericii pentru care au fost construite si ca parohiile, bisericile si alte bunuri considerate sacre revin cultului majoritar. Cei trei deputati spun ca prin adoptarea acestui proiect se va finaliza disputa intre cele doua biserici privind bunurile imobile.

Un precedent

Mai anii trecuti, exista informatia publica: bisericile ortodoxa si greco-catolica din Slovacia ar fi ajuns la o intelegere privind impartirea cladirilor, a scolilor si a pamanturilor, aceasta intelegere deschizand drumul catre solutionarea vechii probleme a proprietatilor confiscate dupa cel de al doilea razboi mondial. Conform documentului semnat de episcopul greco-catolic de Presov si mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Slovacia, ambele Biserici au renuntat la pretentiile asupra cladirilor si terenurilor, in schimbul unor compensatii. Nu am putut afla in ce masura intelegerea dintre cele doua biserici surori din Slovacia s-a finalizat si disputele dintre ortodocsi si greco-catolici s-au rezolvat. E de vazut si daca cele doua proiecte de lege romanesti vor primi avizul Consiliului Legislativ si daca, nu cumva, va exista un proiect de lege comun al deputatilor PD si PSD din Transilvania pe tema respectiva.

Greco-catolicii vor tot inapoi

Pr. greco-catolic Valer Parau, din Zalau, ne-a spus, in cursul saptamanii trecute, ca el nu doreste sa comenteze proiectele de lege mentionate, lasand asta in treaba juristilor. Parintele Parau a reiterat faptul ca nu avem de lucru cu Biserica Ortodoxa, ci cu Statul, in asa fel incat Biserica Greco-Catolica sa primeasca tot ce i-a confiscat Statul. Ne vom cauta dreptatea pana la capat, a declarat pr. Parau, care a adaugat ca se pare ca nu se doreste o limpezire a situatiei. Parintele Parau ne-a mai spus ca suntem in proces cu ortodocsii pentru Catedrala din Zalau, cea din spatele Palatului Administrativ, procesul ajungand la Curtea de Apel Cluj si ca, la Badon, ortodocsii construiesc in jurul bisericii noastre ca s-o darame. Desigur, despre aceste cazuri si altele, vom reveni atunci cand vom avea toate informatiile necesare. Din pacate, pana la inchiderea editiei, nu am putut sta de vorba cu reprezentanti ai protopopiatelor ortodoxe, urmand sa incercam sa facem acest lucru in zilele urmatoare.

Declaratii, expuneri de motive

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »