Scriitoarea Ella Veres a citit din scrierile sale zalauanilor

Magazin Salajean 22 august 2011 0

Scriitoarea Ella Veres a citit din scrierile sale zalauanilor

Publicista si scriitoarea zalauana stabilita la New Zork, Ella Veres, a citit publicului zalauan din lucrarile sale, in cadrul Cenaclului Literar Silvania de joi. Este vorba, mai precis, de fragmente din scrierile: Molima, O trecut si asta si Cetatenie cu noroc. Referitor la cele trei lucrari, autoarea a aratat ca acestea sunt fie relatari ale unor evenimente traite, fie interviuri cu diferite persoane din Romania. Molima a aparut in ziarul Gandacul de Colorado (publicatie care are peste 4.500 de cititori) si este un eseu care reda povestea primirii cetateniei americane de catre autoare. O trecut si asta surprinde aspecte povestite de un veteran de razboi din Sanmihaiu Almasului din viata acestuia. Am fost uimita cand l-am cunoscut pe acest om, care are acum 90 de ani, de cat de intelept este si prin cate a trecut de-a lungul vietii. As dori sa se realizeze un film despre peripetiile din viata lui. Deocamdata am semnale ca lucrarea ar putea fi publicata cu sprijinul reprezentantilor Muzeului Taranului Roman, a spus oaspetele american. A treia lectura citita la Zalau de Ella Veres, Molima, face parte din seria interviurilor realizate in anul 2008 pe tema alcoolului si efectelor sale.

Scriitoarea a afirmat ca doreste sa puna bazele unei colaborari, la nivelul judetului Salaj, cu cei impatimiti intr-ale scrisului si ca are intentia de a invita la Zalau, anul viitor, membrii unui cenaclu literar din Statele Unite. Ella Veres a precizat ca are confirmarea unui teatru din Bucuresti, ca va pune in scena textele sale, si pe de alta parte, a fost invitata de directorul Directiei pentru Cultura Maramures la o tabara de creatie artistica, pentru a-si face cunoscute scrierile.

Ce fac eu nu e arta in Turnul de Fildes. Dar cred ca pe langa frumusete, prin scrisul nostru aducem curaj cititorului si putem schimba, intr-o anumita masura, societatea, ascultandu-i durerea si dezbatand problemele cu care se confrunta oamenii, a spus scriitoarea.

Despre lecturile prezentate ieri in cadrul Cenaclului Silvania s-a spus de catre presedintele acestuia, profesorul Iuliu Suciu, ca sunt texte care surprind umorul si subtilitatile romanului, dar si faptul ca, asa cum aprecia scriitorul Florin Horvath, ele sunt consemnari ale trairilor unor personaje; scriitorul Daniel Hoblea a subliniat ca prin aceste scrieri autoarea militeaza pentru schimbare sociala si isi reface legatura cu matca, cu oamenii de aici carora vrea sa le restituie ceva.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »