Satul Păuşa are “Monografie”

Mihaela Moldovan 28 august 2012 1
Satul Păuşa are “Monografie”

Lansarea volumului “Monografia satului Păuşa”, semnat de Dumitru Bârjac şi Camelia Zaha (tată şi fiică, n.r.), va avea loc duminică, 2 septembrie, începând cu ora 11.30, la biserica din Păuşa. Cartea a apărut la editura “Caiete Silvane”, în acest an, deşi autorul Dumitru Bârjac mărturiseşte în “Argumentul” inclus în volum că “de multă vreme îl bătea gândul să scrie o monografie a satului natal”, sat frumos “ca din poveste” şi care l-a făcut întotdeauna mândru că s-a născut aici. Totalizând 348 de pagini, “Monografia satului Păuşa” este printre cele mai bogate monografii săteşti din Sălaj şi oferă, după cum spune în “Prefaţă” prof. Ioan Abrudan, “extrem de multă informaţie istorică şi geografică. Foarte multe amănunte istorice şi geografice probează în primul rând coerenţa lucrării, coerenţă ce izvorăşte din calitatea şi pasionalitatea studiată a scriiturii, din perspectiva amplă ce se dezvăluie la o lectură atentă”. Ca viziune nouă în osatura unei monografii, Ioan Abrudan remarcă evoluţia satului Păuşa văzută şi tratată din perspectiva istorică, geografică şi demografică, “fapt lăudabil, întrucât autorii evită o viziune unilaterală, reuşind să plaseze şi să integreze fenomenul local în peisajul Văii Agrijului, în istoria Sălajului şi chiar a ţării”.
Dumitru Bârjac este profesor de istorie, dar şi un sălăjean pasionat de istoria locurilor unde s-a născut, el însuşi mărturisind că încă din 1966 a început să culeagă material informativ despre satul natal, despre Valea Agrijului şi plaiurile sălăjene.
Dumitru Bârjac nu este la prima carte lansată, el semnând şi volumele “Locuri şi monumente istorice în Sălaj”, “Ctitori ai Marii Uniri”, “Vărul Porţan”, “Metodologia predării istoriei în şcoli”, teza de gradul I fiind “Valorificarea instructiv-educativă a elementelor de istorie sălăjeană în lecţii”.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. maricica 28 august 2012 at 20:15 - Reply

    IN Pausa a aterizat chiar un OZN. Oamenii de acolo au dat declaratii de fidelitate fata de Basescu. Procuratura Zalau i-a crezut pe to(n)ti. A inchis dosarul in cauza, prin deferirea lui la Tribunal. Acolo s-a stabilit exact ce s-a intamplat de fapt.

Lasa un Raspuns »